Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nakon izricanja presude

Sudija Branko Perić poslao poruku porodici Memić, krivicu svalio i na medije

peric porodica memic

Ifet Feraget, advokat porodice Memić, ostao je do kraja izricanja presude te je Perić odlučio da pročita poruku za Memiće

Sud BiH danas je oslobodio optužene u ‘slučaju Dženan Memić’. Sud je u predmetu Zijad Mutap i drugi donio presudu kojom se optuženi – Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobađaju svih optužbi.

Oni su se, između ostalog, teretili da su djelovali kao organizirana kriminalna grupa s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine, uslijed kojih povreda je preminuo.

Ifet Feraget, advokatporodice Memić, ostao je do kraja izricanja presude te je Perić odlučio da pročita poruku za Memiće.

“Vjerujem da je ovo za vas težak i stresan postupak. Nemojte gubiti nadu. Vaša borba za istinu i pravdu nije samo vaša. Nikada više nisu potrebnije bile sigurnost i vladavina pravde i prava. Nemojte dozvoliti da se nesrećom manipuliše i čini mi se da se to ponekad radi. Iz tragedije Memića ne bi trebale nastajati druge nesreće. Bilo je dosta nekorektnog medijskog izvještavanja kojim se namjerno ili nesvjesno kompromitovao sud i oštećeni. Sve to obeshrabruje sud”, poručio je sudija Perić.

Perić je u sklopu obrazloženja uputio primjedbu na način izvještavanja medija u vezi s ovim slučajem, te se obratio porodici Memić, sugerirajući im da ne gube nadu i ne odustaju od svoje borbe.

Nezadovoljni njegovim obrazloženjem, odnosno epilogom sudskog postupka, otac i sestra Dženana Memića, Muris i Arijana Memić prekinuli su Perićevo izlaganje, poručivši da presuda nije pravedna i da neće ostati na tome, te napustili sudnicu.

Nakon toga je i brojna publika koja je pratila izricanje presude izrazila nezadovoljstvo i uz povike napustila sudnicu.

Suđenje u ovom slučaju trajalo nešto duže od godinu, saslušan je veliki broj svjedoka, uključujući i 14 svjedoka pod mjerama zaštite.

Budući da se radi o prvostepenoj/nepravomoćnoj presudi strane u postupku imaju pravo žalbe u zakonskom roku.