Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sudija Suda BiH Dragomir Vukoja prijavljen zbog Novaka Đukića

BiH

novak djukic

Zbog propuštanja pokretanja postupka da zatvorsku kaznu u Srbiji izdržava Novak Đukić, osuđenik za ratni zločin i masakr na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. godine, Fondacija “Istina, pravda, pomirenje” podnijela je Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH prijavu protiv Dragomira Vukoje, sudije Suda Bosne i Hercegovine.

“Sudija Vukoje propustio je da u razumnom roku, od trenutka kada je Sud dobio informaciju da je osuđeni ratni zločinac Đukić pobjegao u Srbiju, pokrene postupak izdržavanja kazne u nekom od zatvora u toj državi. Prema dokumentaciji Suda BiH ova institucija, dakle i postupajući sudija Vukoje, 20. juna 2014. dobili su informaciju da se Đukić nalazi u Srbiji. Od tog trenutka prošlo je više od godinu dana, a da nije pokrenut postupak za izdržavanje kazne u Srbiji”, naveo je Sinan Alić, predsjednik Fondacije.

Vijeće ministara BiH je u julu ove godine ustanovilo je da saglasno odredbama Ugovora o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima, kojeg su potpisale Srbija i BiH, tu mogućnost Sud BiH nije iskoristio.

“Vijeće ministara konstatovalo je da je sud nadležan za izdržavanje kazne dužan podnijeti inicijativu Ministarstvu pravde BiH, koje dalje vodi postupak zbog ustupanja izvršenja kazne. Međutim, do tada zahtjev da Đukić kaznu izdržava u Srbiji nije podnesen. Za nas je to eklatantan primjer neodgovornog i nesavjesnog obavljanja izuzetno odgovorne sudske funkcije i zbog toga smo sudiju Vukoju prijavili Visokom sudskom i tužilačkom vijeću”, izjavio je Alić.

Nakon što je Sud BiH pravosnažno osudio Đukića, njegovi su advokati obavijestili Sud 20. juna 2014. godine da se on nalazi na liječenju u Srbiji, gdje je pobjegao zahvaljujući dvojnom državljanstvu i tako što je predao bh. pasoš, a zadržao srbijanski.

Podsjećamo, Đukić je u svojstvu komandanta taktičke grupe Ozren Vojske Republike Sprske naredio granatiranje Tuzle, a usljed eksplozije projektila smrtno je stradala 71 osoba, dok je ranjeno oko 140 osoba.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 2010. godine potvrdilo prvostepenu presudu prema kojoj je Đukić osuđen na 25 godina zatvora.