Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Banja Luka

Suđenje bivšem premijeru RS-a: Vještak se nije pojavio u sudnici

aleksandar dzombic birn bih3 (1)

Janković je dodao i da je “e-mailom” pozvao predstavnike IRB-a na današnje ročište da obrazlože ovaj zahtjev, ali da se nisu odazvali

Vještak Cvijo Šmanja iz Republičkog zavoda za sudsko vještačenje u Novom Sadu nije se pojavio na suđenju pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, gdje je nastavljeno suđenje bivšem premijeru Republike Srpske (RS) Aleksandru Džombiću, optuženom za krivično djelo “zloupotreba službenog položaja”, piše Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).

Predsjedavajući Sudskog vijeća Dragan Uletilović rekao je da je Sudu dostavljena obavijest Zavoda u kojoj se navodi da vještak Šmanja danas ima zakazan pretres kod Višeg privrednog suda u Somboru, te da se na suđenje Džombiću kao svjedok može odazvati tek u drugoj polovini juna.

Tužilac Radenko Janković tražio je nakon toga da se u sudski spis uvrsti prijedlog za ostvarivanje imovinskopravnog zahtjeva sa prijedlogom za ostvarivanje privremenih mjera obezbjeđenja, koje je Investiciono-razvojna banka (IRB) uputila preduzeću “Energolinija” u stečaju.

Janković je dodao i da je “e-mailom” pozvao predstavnike IRB-a na današnje ročište da obrazlože ovaj zahtjev, ali da se nisu odazvali.

Na pitanje članova Sudskog vijeća da li je pokušao na drugi način da stupi u kontakt s njima, Janković je naveo da nije mogao poštom poslati zbog nedavnog požara u IRB-u.

Bivši predsjednik Vlade RS-a Aleksandar Džombić je optužen da je zloupotrebom službene dužnosti, kao član Kreditnog odbora Skupštine akcionara IRB-a RS-a, pogodovao da preduzeće “Energolinija” iz Zvornika dobije kredit od 19,4 miliona KM iako u tom trenutku nije bilo kreditno sposobno.

Vijeće je odlučilo da se glavni pretres nastavi 2. juna, kada bi se o navedenom spisu trebali izjasniti predstavnici Investiciono-razvojne banke RS-a.