Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

video iz sudnice

Suđenje Dodiku i Lukiću: Sutkinja Uzunović odbila namjeru Tužilaštva

Foto: Screenshot

Tužilaštvo je među prvim dokazima iznijelo odluke visokog predstavnika BiH Christiana Schmidta kojima se stavljaju van snage odluke Narodne skupštine RS

Na suđenju predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i bivšem direktoru Službenog glasnika ovog entiteta Milošu Lukiću za nepoštovanje odluka visokog predstavnika, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je set materijalnih dokaza, javlja Detektor.ba.

Tužilac Nedim Ćosić u spis je uvrstio odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta kojima se spječava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, kao i Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, koje je Narodna skupština RS usvojila na sjednicama održanim u junu 2023.

Sutkinja Sena Uzunović je u startu odbila materijalni dokaz Tužilaštva u kojem je navedeno 30 novinskih članaka, istakavši da oni ne mogu biti dokaz u krivičnom postupku, jer predstavljaju mišljenje i ne temelje se na činjenicama.

Tužilaštvo je među prvim dokazima iznijelo odluke visokog predstavnika BiH Christiana Schmidta kojima se stavljaju van snage odluke Narodne skupštine RS.

Tužilaštvo je izložilo brojne akte SIPA-e, kao i Službenog glasnika RS.

Tužilac Ćosić namjeravao je da u spis uvrsti i Aneks deset Dejtonskog mirovnog sporazuma, u kojem se navodi da je visoki predstavnik konačni tumač ovog sporazuma, koji je odštampan sa stranice UN i prveden kod sudskog tumača, ali je sudija to odbila za sada.

-Možda u dodatnim dokazima, ali sada ne možete bez izvora i zvanične verzije – kazala je Uzunović.