Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Suđenje Dudakoviću i ostalima odgođeno zbog bolesti dvojice optuženih

sud tuzilastvo vstv bih
Foto: D.B./ Fokus.ba

Predsjedavajuća sutkinja Željka Marenić je izrazila žaljenje zbog svjedoka koji su pristupili, te kazala da je Vijeće odlučilo da ročište bude odgođeno

Suđenje za zločine u više krajiških opština odgođeno je zbog lošeg zdravstvenog stanja dvojice optuženih.

Na suđenju bivšem komandantu i pripadnicima Petog korpusa Armije BiH – Atifu Dudakoviću, Sanelu Šabiću, Ibrahimu Šiljediću, Safetu Salihagiću, Adisu Zjakiću, Redžepu Zlojiću, Samiru Solakoviću, Fatmiru Muratoviću, Muharemu Aleševiću, Huseinu Balagiću, Edinu Domazetu, Ejubu Koženjiću, Ibrahimu Nadareviću i Saidu Mujiću danas su trebali biti saslušani svjedoci Tužilaštva BiH, ali su Odbrane Muratovića i Aleševića zatražile da ročište bude odgođeno zbog lošeg zdravstvenog stanja optuženih.

Tokom uobičajenog predstavljanja u sudnici na početku ročišta, branilac Muratovića, Ifet Feraget, kazao je da su obojica optuženih imali visoku temperaturu i nisu bili u prilici testirati se na korona virus.

“Mislim da nije uredu da sa ovakvim zdravstvenim stanjem vodimo pretres. Rizikujemo svi da se zarazimo“, kazao je Feraget.

Advokatica Mersiha Delić, koja brani Aleševića, potvrdila je da joj je optuženi rekao da ima povišenu temperaturu i predložila da se pretres odgodi, ili se prisutni dislociraju u sudnici.

I sami optuženi se su požalili Sudu na svoje zdravstveno stanje.

Tužilaštvo se nije protivilo prijedlogu za odgodu ročišta.

Predsjedavajuća sutkinja Željka Marenić je izrazila žaljenje zbog svjedoka koji su pristupili, te kazala da je Vijeće odlučilo da ročište bude odgođeno.

“Ne bih da optuženi, branioci i svi ostali u sudnici imaju posljedice zbog toga što će prisustvovati“, kazala je.

Optuženima u ovom predmetu se sudi za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. januar.