Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suđenje Jozi Đojiću za zločine u Odžaku: Završen dokazni postupak odbrane

BiH

sud bih tuzilastvo tuziteljstvo

Na suđenju za zločine počinjene u Odžaku, odbrana je uložila materijalni dokaz kojim dokazuje da je optuženi Jozo Đojić zajedno sa 102. brigadom Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u julu 1992. godine otišao u Hrvatsku.

Braniteljica Meliha Filipović je uložila potvrdu izdatu od Udruge dobrovoljaca i veterana Domovinskog rata iz 2014. godine kojom dokazuje da je Đojić bio u 102. brigadi HVO-a.

Tom potvrdom, kako je rekla Filipović, odbrana želi dokazati da je 13. jula 1992. godine Odžak pao, te da je Đojić zajedno s brigadom HVO-a prešao u Hrvatsku.

Među spisima je priložen dokument Doma zdravlja Odžak kojom se potvrđuje da u zdravstvenim knjigama nije bilo prijavljenog nasilja.

– Ulažemo izjavu Blaža Kovačevića, kriminalističkog inspektora, datu pred notarom – dokazujemo da u tom periodu nije bilo prijava o nemilim događajima. Svjedočio je i ispitan je na ove okolnosti – rekla je Filipović.

Odbrana je također uložila medicinski nalaz od 2006. i 2008. godine koji govori o zdravstvenom stanju optuženog Đojića, javlja BIRN-Justice Report.

Đojiću, bivšem pripadniku 102. brigade HVO-a Odžak, stavlja se na teret da je u julu 1992. na području općine Odžak s drugima silovao žensku osobu, prijeteći joj da će u slučaju otpora zaklati njenog šestomjesečnog sina.

Ulaganjem materijalne dokumentacije završen je dokazni postupak odbrane.

Na narednom ročištu, koji je zakazan za 5. septembar, Tužilaštvo BiH će saslušati dodatnog svjedoka.