Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo BiH

Suđenje monstrumu Kunarcu moguće u BiH ili Njemačkoj

kunarac1

Kunarac je u Haagu osuđen na 28 godina zatvora za više silovanja, te za porobljavanje dvije žene koje je potpuno lišio kontrole nad njihovim životima i prema njima postupao kao prema svom vlasništvu

Državno tužilaštvo još uvijek nije donijelo odluku o tome da li će suđenje Dragoljubu Kunarcu, ukoliko Sud BiH potvrdi optužnicu, biti održano pred domaćim pravosuđem ili će postupak biti prebačen u Njemačku.

“Kada Sud BiH potvrdi optužnicu, suđenje je moguće na dva načina – ili pred Sudom BiH, ili pred sudom u Njemačkoj u slučaju ustupanja gonjenja. O tome će biti naknadno odlučivano, kada optužnica bude potvrđena”, kazao je portparol Tužilaštva Boris Grubešić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Grubešić je pojasnio da je Kunarca, po zamolnici Tužilaštva i odobrenju njemačkih pravosudnih institucija, saslušao sudija suda u Bochumu u Njemačkoj. Saslušanju je, kako je rekao, prisustvovao i postupajući tužilac Državnog tužilaštva.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dragoljuba Kunaraca za zločin počinjen 1992. godine. Tereti se da je vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na području Foče.

Kunarac zvani “Žaga” i “Dragan” nalazi se u Njemačkoj na izdržavanju zatvorske kazne po presudi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), a Tužilaštvo BiH ga po tri tačke optužnice tereti za zločine protiv čovječnosti.

Kunarac je u Haagu osuđen na 28 godina zatvora za više silovanja, te za porobljavanje dvije žene koje je potpuno lišio kontrole nad njihovim životima i prema njima postupao kao prema svom vlasništvu.

Početkom februara 2017. godine, predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale (MMKS) – pravnog nasljenika MKSJ-a – Theodor Meron je odbio molbu za prijevremeno puštanje Kunarca na slobodu.

“Iako je Kunarac izdržao dvije trećine svoje kazne na dan 1. novembra 2016., konkretne okolnosti njegovog predmeta, uključujući veliku težinu krivičnih djela, te činjenicu da Kunarac nije pokazao dovoljno znakova rehabilitacije, pretežu protiv njegovog prijevremenog puštanja na slobodu u ovoj fazi”, stoji u odluci sudije Merona.