Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suđenje Stanišiću i Simatoviću: Beograd poslao “Crvene beretke” i “Škorpione”

BiH

stanisic-simatovic

Na ponovljenom suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, svjedok John Wilson je izjavio da su srpske paravojske, poput “Tigrova” i “Crvenih beretki”, počinile brojne zločine tokom ratova u BiH i Hrvatskoj.

Wilson, bivši šef vojnih posmatrača Ujedinjenih nacija (UN) od 1992. do 1993. godine, potvrdio je da su u Hrvatskoj i BiH srpske snage počinile “široko rasprostranjene zločine“.
“Etničko čišćenje trajalo je sve vrijeme”, rekao je Wilson, prenosi Birn.

Za “Crvene beretke” Wilson je kazao da su bile “prisutne i aktivne” a da “niko nije znao ko im komanduje, ali se znalo da su iz Srbije” i da su “operisale širom Hrvatske i BiH”, protjerujući nesrbe zločinima.

“Niko nije učinio ništa da to suzbije”, naznačio je svjedok.

Kao dokaz da su “Crvene beretke” bile jedinica Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, tužilac Adam Weber predočio je dokument samoproglašene Republike Srpske Krajine (RSK) u kojem piše da ta formacija pripada Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Bivši šef SDB-a Srbije Jovica Stanišić i njegov pomoćnik Franko Simatović Frenki optuženi su za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, od 1991. do 1995. godine. Prema optužnici protiv Stanišića i Simatovića, “Tigrovi”, pod komandom Željka Ražnatovića, i “Crvene beretke”, čiji je prvi zapovjednik bio Simatović, bile su jedinice SDB-a Srbije.

Poslije prvog suđenja, Stanišić i Simatović su bili oslobođeni krivice, ali je Apelaciono vijeće tu presudu ukinulo, prihvativši ključne osnove žalbe Tužilaštva i naloživši da suđenje bude obnovljeno.

Svjedok Wilson je sugerisao da operacije etničkog čišćenja ne bi bile moguće bez političke i vojne pomoći vlasti u Beogradu.

Visoki zvaničnici UN-a pokretali su to pitanje na “više od deset sastanaka” s predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, kojima je Wilson prisustvovao. “Milošević je bio vrlo dobro obaviješten, jasno je razumio situaciju… Znao je šta se događa i šta želi”, opisao je svjedok.

Na proteste sagovornika zbog zločina i etničkog čišćenja, Milošević je, po Wilsonu, odgovornost prebacivao na lokalne srpske lidere, tvrdeći da Srbija na njih ne može uticati. Međunarodni posrednici vjerovali su, suprotno tome, da upravo Milošević povlači sve konce iza srpskih lidera u Hrvatskoj i BiH.

Svjedok ipak “nije uočio dokaze” da je Milošević bio “nadređen” predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću. Njihov odnos opisao je kao “kolegijalan i na ravnopravnoj osnovi”.

Wilson je podvukao da je Karadžića i druge srpske lidere često čuo kako zagovaraju odvajanje naroda, uz obrazloženje da Srbi više ne mogu živjeti s Muslimanima i Hrvatima.
Za razliku od njih, Milošević nikada nije izgovorio tako nešto, precizirao je svjedok.

Suđenje se nastavlja u srijedu, 28. juna.