Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suđenje Tasićima za zločine u Višegradu: Milomir ubijen jer je progovorio?

Svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala da su Momir i Mire Tasić došli u njen stan na području općine Višegrad i rekli suprugu Redži Mujiću da se spremi i ide s njima na ispitivanje. O sudbini svog muža, kako je rekla, više ništa ne zna.

Sabaheta Ružnić je za Momira i Miru kazala da su bili naoružani automatskim puškama kada su došli i odveli joj muža.

“Mire Tasić ga je udario kundakom po glavi. On se samo okrenuo i rekao: ‘Čuvaj mi djecu.’ Odveli su ga. Čim su zamakli za zgradu, čuo se rafal”, kazala je svjedokinja, dodavši da su joj djeca tada imala 27 i 11 mjeseci.

Prilikom odvođenja, precizirala je svjedokinja, njenog supruga su “vukli za ruke”.

Ružnić tvrdi da su se vratili nakon deset minuta i prijetili joj da će je ubiti ako ne kaže gdje se kriju Bošnjaci.

Svjedokinja je rekla da poznaje Momira Tasića i pokazala na njega u sudnici, a da ne zna ko je Mire Tasić, samo je čula da je iz Tasića (općina Višegrad).

Na upit Mirsade Beganović-Žutić, braniteljice Mirka Tasića, da li zna čovjeka koji sjedi pored nje, svjedokinja je odgovorila da ga nikad nije vidjela.

Momir, Petar i Mirko Tasić su optuženi da su u junu 1992. učestvovali u prisilnom nestanku šest žrtava bošnjačke nacionalnosti, koje su prethodno uhapsili, mučili i zlostavljali, a potom odvezli u pravcu Užica, nakon čega im se gubi svaki trag.

Tužilaštvo BiH je optužilo Momira i Mirka Tasića za silovanje dvije osobe. Kako je navedeno u optužnici, Mirko Tasić je došao u stan oštećene P-1, u kojem je bila i P-2, koju je nožem zaparao po grudima, a P-1 stavio oštricu noža pod vrat govoreći da će je ubiti.

Momir i Petar Tasić su optuženi kao bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), a Mirko Tasić kao pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Višegradu.

Zaštićena svjedokinja P-3 ispričala je da je svog oca posljednji put vidjela u maju 1992. godine, a komšija Salko Dizdarević joj je u Međeđi rekao da joj je otac odveden zajedno s još pet ljudi.

Svjedokinja P-1, kako je kazala P-3, ispričala joj je da su Momir i Petar došli po njenog supruga “fićom”, nakon čega je Momir ušao u stan, a “Petar je čuvao automatom mog oca”.

Tahir Nišić, kako je izjavila P-3, ispričao joj je 2004. godine da je vidio kako Petar i Momir Tasić dolaze pred njenu kuću i odvode njenog oca.

“Onda je Petar uzeo pušku da puca, a Momir rekao: ‘On nam treba živ.’ Stavili su ga u auto i otišli…” , prepričala je svjedokinja šta joj je kazao Nišić.

O odvođenju oca, rekla je svjedokinja, pričao je i Milomir Tasić, koji je pao sa stijene, iako neki pričaju da je ubijen jer je počeo odavati tajne.

Prema svjedokinji, ni nakon 25 godina nisu pronađene kosti šest ljudi koji su odvedeni.

“Ja bih samo voljela da znam gdje su mu tri kosti, da ga sahranim”, kazala je svjedokinja P-3.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. septembar.