Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suđenje u “slučaju Bosnalijek” odgođeno, novo ročište zakazano za 25. oktobra

BiH

edin-arslanagic

U Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) danas je odgođeno suđenje u predmetu Edin Arslanagić i drugi (“slučaj Bosnalijek”). Suđenje je odgođeno usljed nedolaska četvrtooptuženog Amara Arslanagića, koji iz zdravstvenih razloga nije mogao prisustvovati nastavku glavnog pretresa, a novo ročište zakazano je za 25. oktobra.

U vezi s tim, braniteljica četvrtooptuženog, advokatica Senka Nožica je predočila/uložila određenu medicinsku dokumentaciju, obrazlažući razloge izostanka njenog branjenika.

Istovremeno, Sud je naložio vještačenje spomenute medicinske dokumentacije, a na okolnosti utvrđivanja mogućnosti optuženog da prisustvuje pretresu i prati tok postupka.

Prema ranije utvrđenom planu, danas su trebali biti ispitani svjedoci optužbe – Sanela Čengić, Midhat Vehabović i Soraja Ajdinović, koji su se odazvali pozivu Suda, ali je usljed novonastalih okolnosti njihovo svjedočenje odgođeno za naredno ročište.

Optužnicom u ovom predmetu, osim Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora Bosnalijeka d. d. Sarajevo, terete se Šefik Handžić, Hasan Šepo, Amar Arslanagić, Aida Selvić i Jasmin Šepo.

Akteri ovog slučaja terete se za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom, krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora, a što su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici firmi – Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.