Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predmet “Profit”

Suđenje za prevaru tešku 30 miliona KM: “Kasim je odlučio koje će klijente potpisati on, a koje ja”

cin fotka 2
Partneri u trgovanju dionicama Zijad Blekić i Edin Dizdar su, kako tvrde svjedoci, kontrolisali „VRADIS Investicije“ koje su kupile Blekićevu zemlju (Foto: CIN/LinkedIn)

U periodu od 2007. do 2010. godine Velida Mehić bila je direktorica firme “Emam”, čiji je vlasnik bio Kasim Mujan, a koja je promijenjena u d.o.o. “MF”

Na suđenju u predmetu “Profit”, gdje je optuženo 16 osoba za organizovanje grupe koja je od 2006. do 2014. godine na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona maraka, svjedokinja Tužilaštva Kantona Sarajevo kazala je da je potpisivala finansijske izvještaje koje joj je odredio Kasim Mujan.

Branka Savić, koja je radila u “Fima” banci u periodu od 2007. do 2009. godine, kazala je da je bila šef poslovnice u Kolodvorskoj ulici i da je “VRADIS” bio njihov klijent.

“Sjećam se da je neka ženska osoba ispred firme ‘VRADIS’ dolazila kao ovlašteno lice”, rekla je Savić, objašnjavajući ko je iz “VRADIS-a” dolazio kod nje u poslovnicu.

Kazala je da poznaje Edina Dizdara zbog njegovih dolazaka u banku te da ne poznaje Nermanu Šehović. Svjedokinja je rekla da misli da nije bio ograničen iznos koliko se novca može podići u banci te da je za svote iznad 30.000 konvertibilnih maraka potreban upit banci.

Na pitanje advokata Asima Crnalića, svjedokinja je rekla da ukoliko klijent želi diskreciju isplata novca se vrši u prostorijama trezora. Kazala je da su članovi uprave “Fima” banke bili Edin Muftić, Ognjen Samardžić i da je naknadno došao Leon Begić.

Velida Mehić, koja je u periodu od 2007. do 2010. godine bila direktorica firme “Emam”, čiji je vlasnik bio Kasim Mujan, a koja je promijenjena u d.o.o. “MF”, rekla je da je bila certificirani računovođa i da je potpisivala finalna finansijske izvještaje.

“Kasim je odlučio koje će klijente potpisati on, a koje ja”, kazala je Mehić.

Rekla je da su se knjige vodile u prostorijama “Eurohouse” jer su tu bili računari s potrebnim programima. Kazala je da nije imala na uvid dokumente koje je imala Senada Hadžialić kada je radila finalne izvještaje.

Mehić je rekla da je 2009. godine otišla na bolovanje te da je 2010. godine povremeno dolazila na posao kako bi pomogla kolegama. Ona je kazala da kada bi se napravila organizacija posla onda bi joj Mujan proslijedio obrazac za “Vradis”, “Eurohouse” i “Unioninvest”.

Ona je navela da je 2010. godine Senada donijela izvještaje za “Eurohouse” i rekla da je izvršeno pripajanje. Navela je da je “Eurohouse” imao dodatne poreske obaveze jer je “bilo govora” da su na ime troškova reprezentacije bila putovanja i kupovina odijela.

Crnalić je upitao svjedokinju da li je 2008. godine potpisala ugovor o obavljanju knjigovodstvenih i konsultantskih usluga, što je ona potvrdila nakon uvida u dokument, te dodala da je Kasim to odlučio. Kazala je da je “Emam” nastavio poslove sa “Unioninvestom” nakon pripajanja.

Svjedokinja je rekla da se iz akumuliranih dobitaka mogu izvršiti isplate isključenim sudionicima kapitala. Dodala je da mala društva, kako je okarakteriziran i “VRADIS”, ne moraju raditi reviziju na kraju godine.

Kako je ranije saopćeno iz Tužiteljstva Kantona Sarajevo, optužnica tereti Zijada Blekića, Edina Dizdara, Armina Mulahusića, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Muharema Bajrića, Ramiza Bibića, Nasera Dacu, Jasmina Jusufranića, Smiljku Jusufranić, Branislava Petrovića, Mirsada Imamovića, Edina Muftića, Elmu Mulahusić, Edinu Halilbegović, Azru Blekić-Aydogan za krivična djela organizirani kriminal, zlouporaba položaja, pranje novca te prevara u privrednom poslovanju.

Optuženi su da su od 2006. do 2014. godine organizirali grupu koja je na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona maraka i to fiktivnom kupovinom dionica, manipulacijom na tržištu kapitala, te izvlačenjem novca kroz fiktivne pravne poslove.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. aprila.