Blekić i ostali

Suđenje za pronevjeru 30 miliona KM: “Drugi hajruje, a ‘Vranica’ plaća”

vranicaa

Zornić je rekao da je na poziv Blekića angažovan na poziciju izvršnog kontrolora u “Vranici”, a da je kasnije bio predsjednik Nadzornog odbora nekoliko mjeseci do odlaska firme u stečaj 2012. godine

Na suđenju za nezakonito sticanje oko 30 miliona konvertibilnih maraka (KM) u predmetu “Profit”, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu izjavio je da su drugi imali koristi od poslovanja “Vranice”, a da je ona bila u gubicima i završila u stečaju.

Svjedok Muhamed Zornić izjavio je da je bio zaposlen u “Eurohausu” i da je preko te brokerske kuće od 2003. kupovao dionice preduzeća “Vranica”, stekavši pet odsto vlasništva. On je rekao da je “Eurohaus”, čiji je direktor bio Zijad Blekić, napustio jer je uprava podigla cijene. Naveo je da je prešao u slabiju brokersku kuću “ICM”, koja je počela dobro poslovati, ali je zatvorena, javlja BIRN.

“Priče su se čule da je Komisija za vrijednosne papire po nalogu Zijada Blekića zatvorila ICM”, rekao je Zornić, dodajući da je čuo da se Blekić i direktor Komisije Hasan Ćelan poznaju.

Na pitanja Odbrane, svjedok je potvrdio da mu je poznato da Komisija donosi rješenja o zatvaranju brokerskih kuća, na koje se može uložiti žalba sudu. Kazao je da je “navodno” bilo nekih manipulacija, ali da nisu bile tolike za zatvaranje, te da je bilo “gorih kuća koliko hoćeš”.

Zornić je rekao da je na poziv Blekića angažovan na poziciju izvršnog kontrolora u “Vranici”, a da je kasnije bio predsjednik Nadzornog odbora nekoliko mjeseci do odlaska firme u stečaj 2012. godine.

Svjedok je kazao da je, kada je došao, direktor bio Edin Zekić, koji je prodavao zemljište na Stupu po cijeni ispod milion KM, iako je ono vrijedilo više. Naveo je da na mjesto direktora dolazi Naser Daca, a da “Vranica” od 2007. posluje u minusu.

“Bilo je preko 50 poslova i svi su bili u minusu osim jednog… koji nije mogao da prođe ispod stola”, kazao je Zornić, dodajući da radnicima nisu isplaćivane plate i uplaćivani doprinosi.

On je naveo da je bio protiv da Daca ostane direktor, ali da se za to zalagao predsjednik Nadzornog odbora Edin Dizdar i još neki članovi.

Svjedok je ispričao da je 2009. saznao za firmu “Vardis investicije”, koja je trebalo da pomogne “Vranici”, a iza koje su stajali Blekić, Dizdar, Adnan Terzić i Kasim Mujanović. On je rekao da se na sastanku na Bjelašnici složio da, kao većinski vlasnici, prodaju “Vranicu” slovenačkoj firmi “SCT”, ali da je ona na kraju odustala zbog povećanja cijene dionica, dok je istovremeno došlo i do finansijske krize.

Za svjedoka je “koaliciju” koja je imala najviše dionica u “Vranici” predstavljao Dizdar i smatrao ga je “glavnim” i kad je u pitanju “Vardis”. Ispričao je da je “Vardis” pozajmio “Vranici” 500 do 600 hiljada KM za isplatu plata.

“Poslije se to prebilo preko motela u Mostaru”, kazao je Zornić.

Prema njegovim riječima, “Vranica” je zbog gubitaka otišla u stečaj. Kazao je da je čuo kako je Dizdar davao po 200 KM svakom ko potpiše za pokretanje stečajnog postupka.

“Poslovi nisu pogađani kako treba ili su pogađani tako da neko drugi hajruje, a ‘Vranica’ plaća”, kazao je Zornić.

Za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela, optužnica tereti Zijada Blekića, Edina Dizdara, Ramiza Bibića, Muharema Bajrića, Armina i Elmu Mulahusić, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Nasera Dacu, Jasmina i Smiljku Jusufranić, Branislava Petrovića, Mirsada Imamovića, Edina Muftića, Edinu Halilbegović i Azru Blekić-Aydogan.

Oni su optuženi su da su od 2006. do 2014. godine organizovali grupu koja je na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona KM fiktivnom kupovinom dionica, manipulacijom na tržištu kapitala te izvlačenjem novca kroz fiktivne pravne poslove.

Na pitanja Odbrana, Zornić je potvrdio da je Blekić želio da proda kapital “Vranice” po najvećoj cijeni. Potvrdio je i da je “curilo na sve strane”, kao i da su i radnici počeli odnositi imovinu.

Odbrana je pitala svjedoka zbog čega je ljut na Dizdara, na šta je on odgovorio da je bio iznenađen kako je podržavao direktora kada su gubici “Vranice” rasli od 30.000 do tri miliona maraka. Svjedok je potvrdio da je bio zadužen i za prodaju nekretnina “Vranice”.

Optuženi Dizdar prigovorio je na Zornićev iskaz, navodeći da je neprijateljski nastrojen i da njegovo svjedočenje ne odgovara materijalnim dokazima. Kazao je da je Zornić htio biti direktor, ali da Nadzorni odbor nije smatrao da je dostojan te funkcije.

“Iznio je bezbroj neistina… Nadzorni odbor mu nije prihvatao cijene za prodaju nekretnina”, kazao je Dizdar.

Svjedokinja Vasvija Koštrebić, koja je radila u računovodstvu u “Vranici”, potvrdila je kako je na račun firme “Unioninvest izgradnja” uplatila oko 25 miliona maraka u septembru 2008. preko banke FIMA za ugovor o izgradnji na Marindvoru. Kazala je da je taj novac u oktobru vraćen “Unioninvestu” zbog raskida ugovora.

Koštrebić je potvrdila da je bilo pet transkacija, ali da su, iz njoj nepoznatih razloga, razbijene na pet dijelova. Dodala je da je tako dobila nalog iz finansijske službe i direktora Dace.

Svjedokinja je rekla da joj je “Vranica” ostala dužna oko 25.000 maraka za plate i pet godina doprionsa za penzijsko osiguranje.

Suđenje se nastavlja 31. avgusta.