Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kantonalni sud Sarajevo

Suđenje za ubistvo policajaca: Za dešifrovanje kriptovanog telefona tražena pomoć FBI-ja

marinkovic

Nakon uvida u videonadzor došlo se do saznanja o kretanju vozila „seat leon“ crne boje, korištenog prilikom izvršenja teških krivičnih djela, a analiza traženih podataka o signalu telefonskog uređaja s početnim brojem 0088, kanadskog operatera pokazala je da se radilo o Sky aplikaciji

Suđenje Savi Marinkoviću (1983.), Aleksandru Macanu (1987.) i Marku Trifkoviću (1987.), optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo (KS) – Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 2018. godine, nastavljeno je danas u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) direktnim i unakrsnim ispitivanjem svjedoka optužbe.

Svjedok Senaid Muminović, uposlenik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i član istražnog tima koji je od samog početka 26. oktobra 2018. godine bio angažiran u sklopu ovog slučaja, kazao je kako je ubistvo policijskih službenika izazvalo veliku uznemirenost svih policijskih agencija, ali i riješenost da se maksimalno angažiraju na otkrivanju odgovornih za ovaj zločin.

Ispričao je kako su nakon depeše MUP-a KS i saznanja da se traga za više lica bio angažiran na pregledu šireg reona/terena na pravcu udaljavanja izvršioca s lica mjesta, uključujući i izuzimanje zapisa videonadzora te praćenje signala kriptovanog telefona putem baznih stanica.

Svjedok je podsjetio kako je privremeno izuzet videonadzor s „Pavlović banke“ u Istočnom Sarajevu te upućen zahtjev telecom operaterima u BiH za listing, odnosno meta podatke u vezi s sa signalom spomenutog telefonskog uređaja.

Nakon uvida u videonadzor došlo se do saznanja o kretanju vozila „seat leon“ crne boje, korištenog prilikom izvršenja teških krivičnih djela, a analiza traženih podataka o signalu telefonskog uređaja s početnim brojem 0088, kanadskog operatera pokazala je da se radilo o Sky aplikaciji.

Svjedok je naveo kako je, budući da sa radilo o kriptovanom telefonu, zatražena pomoć FBI-ureda u Sarajevu i Europola, te da su analizirani podaci Cesta FBiH.

Prema kazivanju svjedoka, analiza meta podataka pokazala je kako je signal telefonskog uređaja u dva navrata registriran na području Hercegovine, i to 19. oktobra i 19. novembra 2018. godine, tačnije na području Gruda, gdje su optuženi boravili kod Miroslava Čepe.

Signal kriptovanog telefona, koji je registrovan na mjestu ubistva policajaca, ali i na lokalnoj baznoj stanici u vrijeme ubistva Miloša Ostojića 1. januara 2019. godine, a gdje se iz pravca Pala uputio prvooptuženi Marinković.

Svjedok Muminović podsjetio je kako je krajem aprila 2019. godine sačinjen sveobuhvatan izvještaj u kojem su trojica optuženih na temelju analiziranih podataka i komunikacija te izjava svjedoka, identificirani kao mogući izvršioci.

Podsjetio je, istovremeno, na okolnosti uzimanja izjave od prvooptuženog putem međunarodne pravne pomoći, dok je boravio u zatvoru u Njemačkoj, gdje je uhapšen u augustu 2019. godine, nakon što je kod njega pronađeno 10 kilogarama marihuane, a koji je ustvrdio kako je 25. oktobra 2018. bio u Zvorniku.

Međutim, signal njegovog telefona je oko 23 sata istog dana registriran na području Sarajeva, baznoj stanici na Sumbulovcu, nakon čega je taj aparat isključen.

Svjedok se u direktnom ispitivanju osvrnuo i na pretrese koji su na temelju operativnih saznanja izvršeni na području Pala, na lokalitetu Kočevik, gdje su pronađeni dijelovi vozila, a na jednom od njih je pisalo „seat“, te na širem području i automatsko i poluautomatsko oružje, dok su u ponovljenom pretresu pronađeni dijelovi puškomitraljeza M-72, call. 7,62 X 39 mm i to tijelo, nožice i zatvarač, kao 20-tak čahura.

Radi se o čahurama koje su općim karakteristikama odgovaraju onima koje su pronađene na mjestu ubistva sarajevskih policajaca.

Tužiteljica Šeila Heljić, svjedoku je prezentirala službene zabilješke o komunikacijama više osoba koje su koristile sky, odnosno Anom aplikacije, a osim optuženih tim komunikacijama obuhvaće se druge kriminogene osobe, tako da su zabilježene komunikacije Mladena Samardžića koga su zvali šef i Miloša Božovića, crnogorskog državljanina, koji se najčešće spominje pod Sky-nadimkom Hanibal.

Među njima su i komunikacije između Aleksandra Macana i njegove supruge, te komunikacije s Aleksandrom Nikolićem, Mladenom Samardžićem i Andrijom Markovićem, kao i brojne druge koje su bile operativno relevantne i pomogle u istrazi.

Svjedok Muminović je u nastavku višesatnog ispitivanja potvrdio autentičnost i autorstvo prethodno predočenih službenih zabilješki.

U unakrsnom ispitivanju otvorena su brojna pitanja relevantna sa stanovišta odbrane i njihovih branjenika, a koja se, između ostalog, odnose na kriptovani telefonski uređaj, za koji je rečeno kako dosada nije pronađen, te na identifikaciju vozila „seat“, kao i na sam tok i hronologiju istrage.

Tokom svjedočenja spominjana su i druga krivična djela, budući da su bila predmet zaštićenih komunikacija trećih osoba iz kriminalnog miljea.

Optužnica, Marinkovića, Macana i Trifkovića tereti da su 26. oktobra 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje u 4.20 sati, a nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila – golfa u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su se nalazili u službenom automobilu.

Adis Šehović je od zadobivenih povreda preminuo je na licu mjesta, dok je Davor Vujinović, koji je teško ranjen, nekoliko sati nakon tog tragičnog događaja podlegao povredama

Optužnicom su obuhvaćeni događaji od 5. na 6. oktobra 2018. godine, kao i 23. oktobra iste godine, a radi se o otuđenju automobila u sarajevskoj ulici Semira Frašte, općina Novi Grad, i Zmaja od Bosne, općina Novo Sarajevo.

U prvom slučaju radilo se o otuđenju automobila marke „seat-leon“ u čemu su, prema tužbenim navodima, sudjelovali Macan i Trifunović, a u drugom je riječ o otuđenju automobila „audia A-6“ uz sudjelovanje sve trojice optuženih.

Nakon duge i kompleksne istrage, te podizanja i potvrđivanja optužnice, suđenje u ovom predmetu je počelo 7. februara čitanjem optužnice, kojom se po tri tačke terete trojica optuženih za dva krivična djela – ubistva i tešku krađu.

Inače, nastavak suđenja propraćen je jakim sigurnosnim mjerama, o čemu, između ostalog, svjedoči i prisustvo specijalaca s dugim cijevima.

Suđenje Marinkoviću i drugima bit će nastavljeno 27. februara kada bi trebalo pristupiti nastavku dokaznog postupka ispitivanjem narednog svjedoka optužbe.