Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suđenje Zukiću i drugima: Ostao bez posla, ali i 11.000 KM

amir zukic
Amir Zukić

Na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu je izjavio da je optuženom Safetu Bibiću dao 11.000 maraka da bi njegov sin bio zaposlen u komunalnom preduzeću “Park”.

Spaho Muhović, kojem je Tužilaštvo dalo imunitet od krivičnog gonjenja, ispričao je da je njegov sin Armin bio sezonski radnik u “Parku” i da je dobijao otkaz nakon tri mjeseca rada. Prema svjedoku, Husnija Halilović mu je kazao da kontaktira Bibića kako bi zaposlio sina, nakon čega su se sastali u krugu Kliničkog centra Koševo, detektor.ba.

“Prvo mi je rekao – 14.000 maraka. Kada sam rekao da sam slabog imovnog stanja, bilo je 11.000 maraka. Bibić mi je saopštio da će mi sin nakon šest mjeseci rada u ‘Parku’ biti zastalno primljen”, izjavio je svjedok.

Novac je, kako je pojasnio, posudio od sestrične i iznos predao Bibiću “u teget automobilu”, a optuženi je, prema svjedoku, tada prebrojao pare.

Muhović je naglasio da njegov sin u “Parku” nije dobio ugovor na neodređeno, već je ostao bez posla, zbog čega je kontaktirao Bibića i išao kod njega.

“Safetu sam rekao: ‘Ili ga zaposli ili vrati pare.’ Odgovorio mi je da će ga zaposliti u ‘Pokop’, a potom da nije problem, da će mi vratiti novac. Rekao sam mu da novac ne mora vraćati, neka mi zaposli dijete”, kazao je svjedok.

Bibić mu je, kako je rekao svjedok, kazao da su pare koje je prethodno dao otišle za kampanju stranke Sefera Halilovića.

Svjedok je još rekao da je Bibić prije hapšenja njegovom mlađem sinu nudio posao “na naplatnim kućicama” i da je spominjao iznos od 10.000 eura.

Odbrana je predočila svjedoku dio iskaza iz istrage u kojem je naveo da je za sinov posao tražio pomoć od Safeta Baltića, što je Muhović potvrdio, ali je pojasnio da tog čovjeka nikada nije vidio. Odbrana je prigovorila i na odluku o imunitetu za svjedoka.

Generalnog sekretara Stranke demokratske akcije (SDA) Amira Zukića, te Bibića, Nedžada i Senada Traku, Ramiza Karavdića, Eseda Džananovića i Asima Sarajlića optužnica tereti za protivzakonito posredovanje pri zapošljavanju u javnim preduzećima.

Svjedokinja Sabaheta Muhović je rekla da je saznanja o zaposlenju sina dobila od supruga, ali da je negodovala da se za to da novac jer se radi o krivičnom djelu.

Dodala je da je ona od Mirsade Mujan posudila 11.000 maraka i predala suprugu da odnese Bibiću.

Svjedokinja Mirsada Mujan je kazala da joj je Spaho Muhović daidža te da su on i njegova supruga od nje često posuđivali i vraćali novac. Iznos od 11.000 maraka, kako je rekla, posudila je od prodaje kuće, jer je Muhovićima neki čovjek obećao da će im zaposliti sina.

Bivši direktor preduzeća “Park” Safet Baltić je kazao da je u ovoj firmi 2014. bilo zapošljavanja sezonskih radnika preko Zavoda za zapošljavanje Kantona Sarajevo i da je Armin Muhović, koliko se svjedok sjeća, bio raspoređen u Novom Gradu.

“Senad Trako, kojeg poznajem, pitao me može li Muhović dobiti ugovor na neodređeno vrijeme. Odgovorio sam mu da ima zabrana od Vlade Kantona”, rekao je Baltić i dodao da je mimo ovog slučaja bilo priča da je “neko za nekog dao pare”.

Nastavak suđenja je 19. marta.