Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Sudski sporovi protiv Elektroprivrede RS-a “teški” 114.004.043 KM

03/12/2016

Protiv Mješovitog holdinga „Elektroprivreda Republike Srpske“ a.d. Trebinje vode se sudski sporovi u kojima je to javno preduzeće tužena strana za iznos od 114.004.043 KM, bez efekata eventualnih zateznih kamata i troškova sudskih postupaka.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a u revizorskom izvještaju o radu „Elektroprivrede RS-a“ u prošloj godini je ukazala da je od navedenog iznosa najznačajniji sudski spor tužba investicionih fondova (manjinskih akcionara) u državnom preduzeću “Inženjering Ugljevik II”, Ugljevik za naknadu štete zbog neosnivanja navedenog preduzeća.

Tužbeni zahtjev po ovom osnovu iznosi 52.538.837 KM.

Okružni privredni sud u Banjoj Luci je, 21.marta ove godine donio presudu kojom se odbija tužbeni zahtjev fondova kao neosnovan, te navodi da je protiv presude dozvoljena žalba Višem privrednom sudu u Banjoj Luci.

Spor je nastao još u postupku vaučerske privatizacije koju je provodila nekadašnja Direkcija za privatizaciju RS.

Fondovi koji su podnijeli tužbu su u postupku privatizacije kupili ukupno 18,73 posto kapitala preduzeća „Inženjering Ugljevik II“ iz Ugljevika, ali nikada nije organizovano kao akcionarsko društvo i formirani organe preduzeća, a što je, kako tvrde, bila obaveza.

Fondovi navode da su tuženi na taj način ostvarili protivpravnu korist raspolažući sredstvima dobijenim od prodaje vaučera, te da je Investiciomo-razvojna banka RS-a, kao pravni nasljednik Direkcije za privatizaciju, odgovorna što nije regulisala status kompanije.

„Elektroprivreda RS-a“ se povremeno javlja i kao tužena strana u sporovima koje drugi pravni subjekti vode radi naplate potraživanja.

Na osnovu procjene rukovodstva ovog privrednog društva i advokata, za ostale sporove koji se vode, na dan sastavljanja finansijskih izvještaja, eventualni gubici mogu da iznose do 6.952.145 KM.

Za navedeni iznos izvršena su rezervisanja u finansijskim izvještajima za 2015., za potencijalne gubitke po osnovu sudskih sporova, dok za ostale tužbe rukovodstvo „Elektroprivrede“ i advokati smatraju da neće biti izloženo materijalno značajnim dodatnim potencijalnim gubicima po navedenim osnovama.

Na kraju prošle godine „Elektoprivreda RS-a“ je vodila sudske sporove radi naplate svojih potraživanja u ukupnom iznosu od 5.494.677 KM.

Komentari