njemački mediji

Sueddeutsche Zeitung o neizboru Bogićevića: Moralna i politička sramota za Sarajevo

bogicevic

“Senzacija je bila velika i u inozemstvu kada je u novembru 2020. godine na lokalnim izborima u BiH izgubila Stranka demokratske akcije, koju brojni građani smatraju korumpiranom. Ona je poražena od strane saveza četiri stranke, koje su se potom usaglasile da Bogićevića predlože za gradonačelnika”

“Bogić Bogićević za brojne slovi za legendu od kako je u martu 1991. godine nacionalističkom predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću rekao odlučno: ‘Ne!’. Bogićević je tada bio predstavnik BiH u Predsjedništvu Jugoslavije i rekao je ‘Ne!’ planovima da se uvede vanredno stanje, ‘Ne!’ sve agresivnijim srpsko-nacionalističkom mahinacijama u Beogradu”, piše Sueddeutsche Zeitung, prenosi Deutsche Welle.

“Ja sam doduše Srbin, ali ne po profesiji”, rekao je Bogićević Slobodanu Miloševiću, koji je kasnije bio optužen za ratne zločine. Bogić Bogićević do danas slovi kao jedan od rijetkih političara u BiH koji je bez sumnje operisan od svakog nacionalizma, korupcije i nepotizma”, piše list.

List dalje navodi: “Senzacija je bila velika i u inozemstvu kada je u novembru 2020. godine na lokalnim izborima u BiH izgubila Stranka demokratske akcije, koju brojni građani smatraju korumpiranom. Ona je poražena od strane saveza četiri stranke, koje su se potom usaglasile da Bogićevića predlože za gradonačelnika. Njegov izbor u Gradskom vijeću je slovio kao formalnost, ali iznenađujuće tokom tajnog glasanja nije dobio većinu. U pismu koje je Bogićević uputio šefovima Socijaldemokratske stranke, napisao je da je njegova kandidatura očigledno postala kamen spoticanja unutar četvorke”, piše SZ.

List navodi da je nakon Bogićevićevog povlačenje kandidature Gradsko vijeće ipak ponovo glasalo i izglasalo Bogićevića za gradonačelnika, ali da je on ponovio da je njegovo povlačenje kandidature neopozivo.

U pismu koje je Bogićević potom uputio građanima, podsjeća list, on je rekao da se teškog srca odlučio, ali da je to za njega bio jedini častan odgovor na svaki pokušaj da ga se ljudski i politički ponizi. List završava tekst citirajući režisera Dinu Mustafića, koji je rekao: “Ovo je velika politićka i moralna sramota za cijeli grad.”