Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sinanović: Proces protiv optuženih za zločin u Kravici se odugovlači

suhra_sinanovic_beograd
Šuhra Sinanović: Ne očekujem ništa FOTO Anadolija

Predsjednica Udruženja “Žena Podrinja – Bratunac” Šuhra Sinanović izjavila je danas da ne očekuje ništa od suđenja optuženima za ratne zločine kod Bratunca u Bosni i Hercegovini 1995. godine i da je odgovorne davno prije trebalo uhapsiti, javlja Anadolu Agency (AA).

“Prošle su 22 godine. Davno je trebalo da se uhapse zločinci. Ovo je odugovlačenje. Proces treći put počinje, a pitanje je i da li će početi”, rekla je Sinanović u izjavi za AA uoči početka sudskog ročišta protiv osmorice bivših pripadnika Specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske za ratni zločin nad civilima u Kravici kod Bratunca, u Bosni i Hercegovini.

Suđenje na osnovu optužnice srbijanskog Tužilašta za ratne zločine trebao bi biti nastavljeno danas pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Sinanović, koja je sa nekoliko predstavnika udruženja žrtava genocida i ratnih zločina iz BiH doputovala u Beograd kako bi prisustvovala suđenju, podsjetila je da je prošli put, 23. marta, glavni pretres odložen jer jedan od osmorice osumnjičenih nije došao na suđenje.

Suđenje u ovom slučaju je počelo 6. februara, a optuženi Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoj Batinić, Aleksandar Dacević, Bora Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidosav Vasić optužnicom Tužilaštva za ratne zločine Srbije terete se za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Oni su optuženi da su 14. jula 1995. godine u hangaru zemljoradničke zadruge Kravica, opština Bratunac, počinili ratni zločin nad najmanje 1.313 bošnjačkih civila. U optužnici je navedeno da su “Nedeljko Milidragović, kao komandir 2. voda 1. čete Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Dragomir Parović, kao pripadnici tog voda, a Aleksa Golijanin i Vidosav Vasić, kao pripadnici 1. voda 1. čete Centra Jahorina, kršeći pravila međunarodnog prava unutar, ispred i u neposrednoj okolini hangara zemljoradničke zadruge u selu Kravica, opština Bratunac, vršili ubistva civila, i to kao masovne likvidacije više stotina civila muškaraca bosanskih muslimana”.

Optuženi se brane sa slobode, a na pripremnom ročištu su se izjasnili da nisu krivi.

Šuhra Sinanović je takođe kazala da je odgovornima za genocid u Srebrenici trebalo suditi u Bosni i Hercegovini, jer su tamo počinili zločin.

Ona je podsjetila da su joj u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica kod Bratunca 1995. ubijeni muž i više srodnika i podsjetila da je Haški tribunal sastavio spisak od 1.313 nestalih, odnosno ubijenih u tom zločinu.