Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šukalo zatražio suspenziju Švrake

adam_sukalo_stara

Poslanik Napredne Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Adam Šukalo zatražio je danas od VSTS-a BiH provođenje hitnog disciplinskog postupka protiv glavnog tužioca Republičkog tužilaštva Srpske Mahmuta Švrake i njegovu privremenu suspenziju zbog toga što je navodno osumnjičen u procesu koji se vodi pred Tužilaštvom BiH.

Šukalo je rekao da je juče u Tužilaštvu BiH i pred VSTS BiH, još aktuelni državni tužilac BiH Goran Salihović tražio Švrakino izuzeće.

“Isti /Švraka/ je akter u predmetu vezanom za krivični postupak, ne kao svjedok već osumnjičeni. Da li je glavni tužilac obavijestio predsjednika VSTS-a Milana Tegeltiju da se protiv Švrake vodi određen proces i zašto protiv istog nije pokrenut disciplinski postupak dok se ne utvrdi da li ima njegove disciplinske odgovornosti ili nema”, poručio je Šukalo na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On tvrdi da je Švraka kao glavni tužilac obustavio preko stotinu istraga zaključkom da ne postoje elementi da je izvršeno krivično djelo, čime je, kako je rekao Šukalo, Srpskoj nanesena višemilionska šteta.

Šukalo je naglasio da se centralni problem u borbi protiv kriminala i korupcije nalazi u tužilaštvima, kao i da pravosuđe ima ozbiljne probleme.