Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sulejmanović: Vlast ne interesuju parovi koji ne mogu imati djecu

edita portret

Edita Sulejmanović, kandidatkinja Socijaldemokratske partije BiH za načelnicu Općine Novi grad Sarajevo, smatra da je vladajuća koalicija SDA – HDZ – SBB jučer ponovo pokazala da je ne interesuje budućnost ove zemlje i da problemi građana BiH nisu dio njihovih „privatnih agendi“.

Tri koalicione stanke jučer su, po drugi put, odbile na dnevni red Zastupničkog doma Parlamenta FBiH uvrstiti Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, čiji je predlagač Klub zastupnika Socijaldemokratske partije BiH.

“Ponovo smo svjedočili da vladajuću koaliciju ne zanimaju penzioneri i redovne isplate penzija, da ih ne zanimaju radnici i njihova prava, ali ni budućnost, odnosno, novi naraštaji ove zemlje. Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom je, drugi put u nekoliko mjeseci, odbijen, a vladajuće stranke nisu mu dale šansu ni da bude na dnevnom redu federalnog Parlamenta. To pokazuje potpuno odsustvo vladajućih po pitanju budućnosti mladih ljudi u BiH.

Ovaj Zakon bi donio ogromnu korist parovima koji imaju problema sa začećem djece, a njih nije malo. Mnogi o tome šute i ne traže pomoć. Nažalost, prijedlog Zakona nije došao ni na dnevni red, a zastupnici SDP BiH predložili su da se njime omoguće parovima dva besplatna pokušaja potpomognute oplodnje.

Ovim putem apelujem na sve stranke koje čine vlast da, konačno, dozvole da predloženi Zakon uđe u parlamentarnu proceduru, kako bi svi koji ne mogu imati potomstvo, a koje jako žele, dobili mogućnost potpomognute oplodnje. To bi, umjesto deklarativnih izjava, bio barem jedan konkretan dokaz da im je stalo do ove države i njenih građana”, navodi se u izjavi Edite Sulejmanović.