Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sulejmanpašić: Servisere treba pitati da li su odbili da poprave aparate

sulejmanpasic

Prim. dr. Goran Sulejmanpašić, specijalista neuroradiolog, dugogodišnji uposlenik KCUS-a, a danas u penziji, kaže da je obično bacanje prašine u oči tvrdnja Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a povodom protesta pacijentica Klinike za onkologiju, da će se, nakon popravke linearnog akceleratora raditi u tri smjene kako bi se ostvario planirani raspored liječenja.

Isto misli i za obećanje da će za 42 pacijenta biti organizovan ubrzani kurs zračenja.

“Prvo, otkud im tri smjene, imaju li toliko kadra da rade ujutro, popodne i noću? S druge strane, to znači ili da će smanjiti dozu ili broj aplikacija/tretmana, što već remeti neke standarde. Ubrzani kurs je samo neka šteta za pacijente, vidjet će se još da li će se ovaj desiti”, ističe doktor Sulejmanpašić u razgovoru za Oslobođenje, te dodaje da je javnost neuka i može joj se svašta prodati.

“Da, tamo u KCUS-u je u pitanju fašizam. Evo, studenti, predstavnici godina, prisiljavani su, ucjenjivani da bi potpisali peticiju protiv svoje dekanese. Samo dio njih iz pete i šeste godine nije je potpisao. Pitao sam jednu osobu zašto to radi, odgovorila mi je, imam dvoje djece, bojim se. Svi se boje. To je mobing neviđeni. Tri hiljade ljudi je u mobingu. Ta katastrofa nije zabilježena u posljednje vrijeme u istoriji. Direktorica je ovladala Sindikatom, Komorom, sada i fakultetom, ima neograničenu moć da kaže skinite mantil i idite, a nema nikog da zaštiti tu osobu. A, ima šakale koji je podržavaju”, tvrdi dr. Sulejmanpašić, napominjući da se na Kliničkom centru ne može već dugo napraviti magnet trbuha, stomaka i male zdjelice.

“U trbuhu su jetra, crijeva, pankreas, gušterača, slezena…, a zdjelica je ono gdje se nalazi mokraćni mjehur i kod žena spolni organi. Tačno sa dolaskom gospođe direktorice, ta dva pregleda se ne mogu uraditi, jer ona neće da izdvoji novac za popravku magneta. Radi CT, koji izaziva veliko zračenje i koji je slabijeg kvaliteta. Pacijenti se upućuju u Državnu bolnicu, gdje ima magnet ili da se snalaze privatno. U saopštenju KCUS-a kažu da su krivi serviseri što ne rade aparati, što je netačno. Serviseri neće da rade ako im se ne plati. Dakle, servisere treba pitati da li su odbili da poprave aparate, u šta sumnjam, ali ne sumnjam da su im odbili dati novac”, ističe dr. Sulejmanpašić.

Na primjedbu da je KCUS za održavanje medicinske radijacijske opreme u posljednjoj godini izdvojio 922.176 KM, kaže:

“Dok sam ja radio, bilo je ovako: uvijek se sa serviserom dogovori suma, koja se plaća. Ne platite, nema popravki. Dakle, nije do servisera, koji je renomiran (Siemens), ali i skup. On ne bi odbio, nije lud… Možda su toliko dali, ali toliko su i bili dužni”, napominje dr. Sulejmanpašić, dodajući da “ubrzani kurs zračenja” nužno znači vrlo nepredviđene reakcije organizma.

“Ali, koga briga za reakcije? Meni žena dolazi u privatnu ordinaciju, treba da radi CT, boli je glava, nađem veliki tumor, nazovem kolegu i molim da je hitno operiše. Muž dolazi naknadno da mu nešto potpišem, jer su u brzini i otišli, i kaže sada moram otići materijala da kupim. Pazite, molim vas, oni kupuju materijal za operaciju koji košta 500 KM! Je li to Klinički centar? Vi ne možete operisati ništa na KCUS-u dok prethodno u Domu zdravlja ne uzmete laboratorijske nalaze krvi, ne napravite RTG snimak pluća, EKG… Moja dobra prijateljica je ušla u Klinički centar 20. marta, trebalo je da napravi punkciju moždane vodice, jer sam posumnjao na multipla i do danas nikada još nije dobila nalaz, jer nema reagensa. Ali, ona je uplašena i neće da se buni. Takvih imate na stotine i stotine, možda i hiljade, a svakodnevno čujem da neki doktor kaže kako sam sebi kupuje rukavice. Tu ženu treba maknuti, za dobrobit ovog društva”, smatra dr. Sulejmanpašić, koji je, naglašava, s dr. Sebijom Izetbegović ranije imao dobre kontakte.

Foto: D. Begović

“Ali, ne podržavam ovo što radi. To je zločin, to je nešto čudno, nešto strašno, drakonski. Katastrofa. Problem je, ponavljam, što niko ne smije da priča. Nema niko zaštitu. Evo, kažu, radit će u tri smjene. To znači da će neki ljudi, koji su možda planirali odmor i uplatili ga, već ostati bez njega. Kome će se žaliti jedan doktor ili jedan inženjer koji radi na tom zračenju”, pita prim. dr. Goran Sulejmanpašić, podsjećajući na to da je prva tehnologija u oblasti medicine stigla na ove prostore s prof. Lovrinčevićem.

“On je 1973. godine došao na čelo sarajevske Radiologije, počeo ju je renovirati, i već 1978-1979. je ugovorio prvi magnet u bivšoj Jugoslaviji, onda je došao drugi CT i mi smo bili najbolji u državi. Ali, pazite kako se radilo. Desi se kvar na CT-u, odmah se zove predstavnik servisera, pod hitno vozač juri u Njemačku, u međuvremenu se kontaktira carina i za 48 sati mi radimo na popravljenom aparatu.”