Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kritikovao pristalice hamasa

Emir Suljagić: Gaza mi nije važnija od Srebrenice, a Palestina od Bosne

emir suljagić
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

“Svi mi koji smo svoje živote uložili u to da dobijemo komadić pravde za sve Bošnjake i muslimane u BiH danas smo predmet dehumanizacije od strane pristalica Hamasa kakvu smo dosad doživljavali isključivo od sljedbenika Radovana Karadžića”

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić poručio je danas kako bi svi morali pokazati dužnu dozu solidarnosti sa žrtvama među Jevrejima koje je u napadima na Izrael 7. oktobra prouzročio Hamas, ističući kako ga neki od tih zločina podsjećaju na ono što su na početku rata u BiH radile srpske snage.

Suljagić je u emotivnom autorskom tekstu odgovorio na prozivke iz propalestinskih udruženja u BiH, iz kojih su ga optuživali kako Memorijalni centar Srebrenica šuti dok u Gazi stradaju civili u izraelskim napadima.

Solidarnost Jevreja sa žrtvama Srebrenice

Metom napada tih udruga postala je i Munira Subašić iz Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, kao i zamjenik načelnika Srebrenice Hamdija Fejzić.

Iz udruženja “Palestinska zajednica u BiH” optužili su ih da su “založili” Memorijalni centar Srebrenica za podršku Izraelu i to zbog veza koje su ranije uspostavili sa Svjetskim jevrejskim kongresom (WJC). Naime, ova ugledna organizacija Jevreja iskazala jasnu solidarnost sa žrtvama genocida u Srebrenici što su ga u julu 1995. nad Bošnjacima počinili pripadnici Vojske Republike Srpske pod vodstvom Ratka Mladića.

Visoki ugledni zvaničnik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Rosensaft i lično je ove godine bio na komemoraciji u Srebrenici, a nakon napada na Izrael 7. oktobra i početka rata Izraela i Hamasa, Rosensaft je u intervjuu datom za N1 apelovao na javnost u BiH da razumije poziciju Izraela i ozbiljnost napada kojima je bio izložen.

Dr. sc. Emir Suljagić direktor Memorijalnog centra sada je poručio kako su on i njegovi saradnici dužni samo žrtvama čiji uspomenu čuvaju, a Hamasu ne duguju ništa.

“Jedna od prvih stvari koju sam vidio ujutro 7. oktobra bio je video klip trojice pripadnika Hamasa koji u automobilskoj prikolici sjede na izlomljenom i polugolom ženskom tijelu i uz povike i slavlje se vozaju kroz Gazu. Prvo na što mi je palo na um bio je april 1992., kada su pripadnici jedinica Službe državne bezbjednosti Srbije okupirali Bratunac, i nakon što su ga ubili, vezali tijelo pekara Fejze Raškaja za auto i vozali se kroz grad naočigled svih”, napisao je Suljagić u autorskom tekstu objavljenom na portalu Istraga.ba.

Osudio je s gađenjem jeftinu zloupotrebu Srebrenice i “podmetanje naših kostiju i kože pod zupčanike globalnih kriza”.

“Da se razumijemo: nikad, u mjeri u kojoj na to mogu uticati, neću založiti Memorijalni centar u Srebrenici za bilo čiju agendu, osim naše. Nisam toliko širokogrud da mi Gaza bude važnija od Srebrenice, a Palestina od Bosne. Gadi mi se jeftina zloupotreba Srebrenice i podmetanje naših kostiju i koža pod zupčanike globalnih kriza”, napisao je.

Genocid se dokazuje na sudu

Osim toga, dodao je:

“Genocid se dokazuje na sudu – onako kako su to uradile Munira, Kada Hotić, Hatidža Mehmedović, Nedžad Avdić, Fahrudin Muminović i brojni drugi među nama koji su svjedočili na brojnim suđenjima – a ne na Xu i Facebooku. Svi mi koji smo svoje živote uložili u to da dobijemo komadić pravde za sve Bošnjake i muslimane u BiH danas smo predmet dehumanizacije od strane pristalica Hamasa kakvu smo dosad doživljavali isključivo od sljedbenika Radovana Karadžića.

Napisao je kako među svojim sunarodnjacima nije vidio nikakvu reakciju na Hamasov napad ali je vidio kako se “rulja skoro po komandi ostrvila na šačicu bosanskih Jevreja” uključujući tu i “erupciju antisemitizma među intelektualnom i akademskom elitom”.

“Odbijam, i uvijek ću odbijati biti u društvu Vladimira Putina, Vojislava Šešelja, Noama Chomskog i drugih prijatelja Palestine koji negiraju naš genocid”, poručio je kritičarima Suljagić.