Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hercegovačko-neretvanski kanton

Sumnjivi kriteriji kantonalnog ministra: Tužilaštvo istražuje dodjelu poticaja za privrednike

37757769157c069a7e1968b89f322443

Ministarstvo privrede HNK svake godine dodjeljuje subvencijama privrednicima u ovom kantonu. Nakon prijava, Tužilaštvo HNK otvorilo je istragu za dodjelu u 2019. Na čelu ministarstva je Željko Laketić, koji je 2020. iz SDA prešao u SBB. Povlašteni tretman imali su “privrednici” bliski Draganu Čoviću

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona istražuje poticaje koje je u 2019. godini dodjeljivalo Ministarstvo privrede ovog kantona. Prema Žurnalovim informacijama, nakon prijave Tužilaštvu i provjera, postupajući tužilac odlučio je otvoriti istragu u ovom predmetu kako bi se utvrdilo pod kojim uslovima je privrednim subjektima dodjeljivan novac iz budžeta.

Na čelu Ministarstva privrede HNK je Željko Laketić. Na čelo Ministarstva 2015. došao je kao kadar Stranke demokratske akcije, ali je 2020. godine napustio tu stranku i prešao u Savez za bolju budućnost. Ministarsku poziciju je zadržao. Laketić je prije ovog angažmana radio u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH.

Ponovo Marinada

Ministarstvo privrede sredstva dodjeljuje svake godine. Te 2019., koja je trenutno u fokusu Tužilaštva kada je riječ o dodjeli poticaja, podijeljeno je oko milion i 100 hiljada KM. Najviše za LOT 2 – tehnološki razvoj. Za sufinansiranje poduzetnika početnika oko 50 hiljada KM, poticaje obrtima i starim tradicionalnim djelatnostima 76 hiljada. Ipak, najzanimljivija stavka odnosi se na dodjelu interventnih sredstava. Kako smo ranije pisali, interventna sredstva se prema zakonima o izvršenju budžeta koriste u hitnim slučajevima i uz odobrenje vlada. A na toj listi – ponovo kompanija Marinada (50 hiljada KM), o kojoj je Žurnal već pisao.

Željko Laketić

Osnivač ove kompanije je direktor Fonda za zaštitu okoliša Niko Marušić, koji već godinama uporedo sa direktorskom pozicijom, crpi i budžetska sredstva za vlastitu firmu. Pisali smo da je Marušić počesto korisnik upravo interventnih sredstava jer po redovnim programima ne „upada“ na listu onih koji sredstva mogu dobiti. A kako bi i uspio kada kompanija Marinada ima tek jednog zaposlenog. Osim od Ministarstva privrede, Marušić je interventna sredstva dobijao i od Ministarstva poljoprivrede HNK.

Dodjelu interventnih sredstava Marušiću odobravao je premijer HNK Nevenko Herceg, što se vidi i iz odluka Vlade HNK. Krajem prošle godine Herceg je iz interventnih sredstava odvojio čak 400 hiljada KM. Polovina – 200 hiljada KM – otišla je Marušiću.

Niko Marušić je blizak suradnik predejdnika HDZ-a Dragana Čovića i prvi čovjek HNS-a za iseljeništvo. Aktivan je i kao razvojačeni branitelj i zastupnik prava braniteljskih udruga iz Hercegovine.

Dok brani nekadašnje suborce, zahvaljujući bliskosti sa vladajućim strankama, svoju lojalnost izdašno naplaćuje iz budžeta. Ukupni kapital Nike Marušića u kompaniji Marinada, prema zvaničnom registru poslovnih subjekata, je oko 1,2 miliona KM.

Portal Hercegovina.info nedavno je objavio i priču kako je Marušić istraživan zbog tvrdnji da je krivotvorio dokumentaciju o pozajmici i hipotekama koje je uzeo od vlastitog strica kako bi stekao korist. Nakon što je Tužilaštvo HNK obustavilo istragu protiv Marušića, slučaj su oštećeni ponovo prijavili Federalnom tužilaštvu u Sarajevu i predmet je ponovo vraćen u Mostar na novo preispitivanje.

Za sve to vrijeme Marušićevu direktorsku fotelju niko se ne usuđuje preispitati. Jer, zna se ko stoji iza njega.

Neimari na listi

Osim Marušića, interventna sredstva 2019. godine ministar Laketić dodijelio je firmama Gradac Trans iz Jablanice (45.000) i Tarra Mostar (15.000).

Iz programa pomoći privrednicima za tehnološki razvoj novac su dobijale kompanije od kojih neke imaju milionske godišnje prihode. Takva je, naprimjer, kompanija SIK iz Mostara. Prošle godine imali su prihod od skoro 26 miliona KM. Vlasnik: Ivan Knezović, Hercegovcima poznat i po graditeljskim ambicijama nalik onima Dragana Čovića.

Prošle godine SIK je dobio blizu 200 hiljada KM pomoći od Federalne vlade, a korisnik je i sredstava Fonda za zaštitu okoliša. Inforadar je prošle godine upozoravao kako je Knezović, u vrijeme pandemije dok je dobijao novac iz budžeta, gradio vilu u Mostaru, nedaleko od vile Dragana Čovića.

– Mekousna pastrva tako pliva kroz ugostiteljski objekt Dinka Slezaka, pokraj zidova i vile predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, nastavljajući dalje prema vlasniku SIK-a Ivanu Knezoviću, koji je nanovo udario dva zida, most i dvoje stepenice u koritu rijeke, pa potom do pločica, plavih bazenskih – koje je postavio vlasnik hotela ‘Bevanda’, pa dolje dalje do nekadašnjeg hotela ‘Ruža’, koji je s betonskim zidom također debelo zagazio u rijeku – piše Hercegovina.info.

SIK je od Laketića dobio 25 hiljada. Na listi su i kompanije Domena, o kojoj smo pisali – Domena je u vlasništvu Dragana Knezovića, brata tadašnje članice Upravnog vijeća Centralne banke Ankice Kolobarić. Ona je za vrijeme svog mandata bratovoj Domeni dodijelila posao ispred Centralne banke vrijedan milion i po KM.

Novac za tehnološki razvoj dobila je i kompanija Medical – 30 hiljada KM. Prošle godine imali su ukupni prihod od blizu 28 miliona KM.