BiH

Saopćenje za javnost

Suočavanje s prošlošću je put za uspješnu budućnost

18/06/2021

"Rezolucija je još jedna opomena cijelom svijetu da se genocid nikada i nikome više ne smije ponoviti", stoji u saopćenju NES BiH.

“U vremenu kada retrogradne snage u Bosni i Hercegovini i regionu sve češće i glasnije negiraju genocid u Srebrenici Narodni evropski savez Bosne i Hercegovine (NES BiH) pozdravlja usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Parlamentu Crne Gore”, stoji u saopćenju za javnost Narodnog Evropskog Saveza BiH.

“Ovim činom osude genocida, zabranom javnog negiranja postojanja i umanjenje genocida, odlukom da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na žrtve u Srebrenici, pozivom za procesuiranje odgovornih i izrazom osjećanja za sve žrtve ratova na prostoru Balkana Crna Gora je pokazala jedini ispravni put koji vodi oslobađanju ne samo ratne i poslijeratne, nego i budućih generacija, teškog bremena kojeg su svojim narativom nametnuli upravo negatori genocida da su za zločine odgovorni narodi, a ne pojedinci.

Stoga, NES BiH smatra da usvajanje ovog historijskog dokumenta u najvišem zakonodavnom tijelu Crne Gore treba biti putokaz i ostalim zemljama da se suoče s istinom. Ovo je važan i historijski korak za Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i region, ali i potvrda da suočavanje sa istinom i međunarodno priznatim presudama nije pitanje nacije ili etničke pripadnosti, nego humanosti, predanosti pravdi, miru i općem dobru. Posebno je važno da značaj toga shvate one snage u Bosni i Hercegovini koje odbijaju prihvatiti međunarodne presude o genocidu i usvojiti takvu jednu rezoluciju u Parlamentu BiH.

Rezolucija je još jedna opomena cijelom svijetu da se genocid nikada i nikome više ne smije ponoviti”, stoji u saopćenju NES BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.