Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Supervizor za Disktrikt Brčko: Bez saglasnosti za referendum koji organizuje RS

Bruce G. Berton

Supervizor za Distrikt Brčko Bruce G. Berton odgovorio je danas na pismo gradonačelnika Brčkog Ante Domića kojim se tražila saglasnost supervizora za održavanje referenduma RS na teritoriji Brčko Distrikta BiH za građane koji imaju državljanstvo Republike Srpske.

– Visoki predstavnik je jasno rekao da je odluka o održavanju referenduma u vezi sa danom RS neustavna i da je suprotna odluci Ustavnog suda BiH. Ja sam stoga odlučio da ne dam svoju saglasnost za održavanje referenduma RS na teritoriji Distrikta Brčko – izjavio je supervizor Berton u odgovoru gradonačelniku Brčkog Domiću.

Nalog supervizora donesen 2007. godine propisuje da se referendumi na teritoriji Distrikta Brčko mogu održavati isključivo uz prethodnu saglasnost supervizora za Brčko Distrikt u pisanoj formi, te da se provode isključivo pod uslovima koje odobri supervizor za Brčko Distrikt.

Svrha ove mjere je da se osigura da su referendumi koji se održavaju u Distriktu u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonima, a posebno sa Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz OHR-a.