Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Supruga predsjednika Turske posjetila Vijećnicu

Supruga predsjednika Turske razgovarala s majkama Srebrenice i p

Emine Erdogan, supruga turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, posjetila je danas Turski kulturni centar “Yunus Emre”, gdje se sastala sa predstavnicima ovog centra i predstavnicama udruženja majki iz Srebrenice i Žepe, nakon čega je posjetila Gazi Husrev-begovu biblioteku i Vijećnicu, javlja Anadolu Agency (AA).

[pull_quote_right]Posjetila Gazi Husrev-begovu biblioteku gdje je pogledala izložbu “Masovne grobnice u Bosni i Hercegovini[/pull_quote_right]

Majke Srebrenice su kazale kako Bosna i Hercegovina (BiH) i Turska imaju dobre odnose, napominjući kako posljednjih godina Turska bilježi veliki ekonomski napredak.

“Turska je mnogo napredovala. Ta zemlja ima dobar narod. Evropa bi trebala da uči od njih. To je jedna napredna zemlja. Zato bi i mi trebali da napredujemo kao i Turska”, rekla je Kada Hotić iz Udruženja majki enklava Srebrenice i Žepe.

Prva dama Turske, u čijoj pratnji se nalazila i Sebija Izetbegović, supruga člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, kazala je da su upriličili posjetu Bosni i Hercegovini kako bi i ova zemlja ostvarila veći ekonomski napredak.

“Zato smo u posjeti BiH”, kazala je Emine Erdogan, izražavajući zadovoljstvo što je imala priliku da se sastane i sa majkama Srebrenice.

Nakon toga, Erdogan je posjetila Gazi Husrev-begovu biblioteku gdje je pogledala izložbu “Masovne grobnice u Bosni i Hercegovini”, autora Muhameda Mujkića.

Predstavnici Gazi Husrev-begove biblioteke su poklonili supruzi predsjednika Turske Kur'an ručne izrade, koja se tokom posjete biblioteci upisala i u knjigu gostiju.

Emine Erdogan je nakon toga posjetila Gradsku vijećnicu gdje ju je dočekao gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, u čijem je društvu pogledala izložbu “Šesnaest stoljeća genija Matrakčija Nasuha”.