Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suša opustošila njive i voćnjake u BiH: Uništeno više od 50 odsto kukuruza

susa

Visoke temperature i nezapamćena suša bukvalno su opustošili njive i voćnjake, od kojih do jeseni, kako poručuju farmeri, gotovo da ništa neće ostati.

To, praktično, znači da ćemo se već na jesen suočiti sa slabom ponudom žitarica, voća i povrća, zbog čega ćemo ove proizvode plaćati kudikamo skuplje nego dosad.

S druge strane, sasvim je izvjesno da će uvoz poljoprivrednih proizvoda, koji je i ranije bio najveća rak-rana za domaćeg seljaka, dodatno eksplodirati.

Kad je riječ o vremenskim (ne)prilikama, farmeri, nažalost, ne mogu da se nadaju da će se hidrološka situacija bar u narednom periodu poboljšati. Naime, pesimistične prognoze meteorologa ukazuju na to da će ovo ljeto biti jedno od najtoplijih godinama unazad.

– Ovo ljeto najviše podseća na ona iz 2012. i 2015, koja su bila najtoplija i najsušnija – poručuju meteorolozi.

Poljoprivrednik Vladimir Usorac kaže za “EuroBlic” da su se farmeri već pomirili sa tim da će ove godine ostati kratkih rukava kao nikad dosad.

– Već je uništeno više od 50 odsto kukuruza. Ako suša potraje, do žetve će šteta biti stoprocentna. Ova kultura se sad odmeće, pa joj je potrebna kiša, koje nema ni u najavi. Pšenica se koliko-toliko izvukla, ali je, zbog nedostatka vlage, zrno lošijeg kvaliteta – ističe Usorac.

Bez sistema za navodnjavanje

Naglašava da je o stanju u povrtarstvu suvišno i govoriti, s obzirom na činjenicu da nijedna vrsta povrća ne trpi sušu.

– To znači da je pred nama godina koju ćemo pamtiti po nestašici što će, naravno, diktirati cijene poljoprivrednih proizvoda, koje će biti više nego inače. Takođe, neće biti ni stočne hrane, jer je i trava na pašnjacima bukvalno spržena – kaže Usorac.

Slična situacija je i sa povrćem, koje je gotovo u potpunosti spaljeno svugdje gdje nema sistema za navodnjavanje. Dodatni problem je što moge kulture, uprkos navodnjavanju, ne trpe visoke temperature, zbog čega povrtari ne mogu da računaju na iole dobre prinose.

Voćari su, takođe, već počeli da sabiraju štetu, a procenjuje se da će ovogodišnji rod voća biti manji za čak 80 odsto.

Nažalost, poljoprivrednici koji nemaju sistem za navodnjavanje, a kojih je mnogo, već su se pozdravili sa ovogodišnjim prinosima povrća i žitarica, te rodom voća, s obzirom na to da je suša opustošila njihove njive i voćnjake.

Rast cijena

Ovakav scenario će neminovno dovesti do drastičnog rasta cijene poljoprivrednih proizvoda, što će pogoditi ne samo farmere, nego i građane, koji će biti prisiljeni da hranu plaćaju daleko skuplje.

I stručnjaci potvrđuju da visoke temperature i nedostatak obilnijih padavina ne prijaju glavnim proljećnim poljoprivrednim kulturama.

– Zaliha vlage u dubljim slojevima zemljišta skoro u svim područjima i dalje je u padu, tako da su u što kraćem roku potrebne obilnije padavine. U većem dijelu BiH prevladava umjerena do ekstremna suša. Gdje god je moguće, biljke treba zasenjivati i navodnjavati – kažu stručnjaci.

Muke sa svih strana

Pored loših vremenskih prilika koje ih prate iz godine u godinu, domaći poljoprivrednici muku muče i sa lošom podsticajnom politikom i nezaštićenim tržištem, odnosno prekomjernim uvozom. Zato farmeri  mahom odustaju od bavljenja zemljoradnjom, stočarstvom i voćarstvom.

Mnogi su toliko ogorčeni uslovima u kojima posluju, da svoje voćnjake sasjecaju motornim pilama, a neki idu i korak dalje, pa pale zasade voća u čiji su uzgoj uložili mnogo truda i para.