BiH

Granična policija BiH

Suspendovan granični policajac zbog primanja mita

20/03/2020

Ovim je direktno ugrozio javno zdravlje većeg broja građana u BiH, a sve za određeni iznos novca

Direktor Granične policije (GP) BiH Zoran Galić u petak je donio rješenje o privremenoj suspenziji iz GPBiH za policijskog službenika R.K., pripadnika Jedinice granične policije Brčko, zbog postojanja osnove sumnje da je u nedjelju, 15. marta, omogućio nezakonit ulazak u BiH za tri osobe.

Protiv navedenog policijskog službenika pokrenut je disciplinski postupak zbog postojanja sumnje da je počinio teže povrede službene dužnosti što se definira kao “neizvršavanje, nesavjesno, neblagovremeno ili nepažljivo izvršavanje službenih zadataka”, “ponašanje koje narušava ugled policijskog organa” i “zloupotreba službenog položaja”.

Također je pokrenut i kazneni postupak donošenjem Naredbe o provođenju istrage Tužiteljstva BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo primanja dara i drugih oblika koristi, priopćeno je iz Granične policije BiH.

Dodaju kako postoji osnova sumnje da je ovaj policajac 15. marta omogućio nezakonit ulazak u BiH za tri osobe koje su dolazile s područja s kojeg je zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu zbog koronavirusa, jer ih je pustio da prođu na teritorij Brčko distrikta BiH, a da nisu prošli obaveznu proceduru u smislu upućivanja na štand sanitarne inspekcije i izdavanja rješenja za izolaciju.

“Ovim je direktno ugrozio javno zdravlje većeg broja građana u BiH, a sve za određeni iznos novca. Navedeni policajac nakon toga lišen je slobode i predan u nadležnost Tužiteljstva BiH i Suda BiH, te mu je određena mjera pritvora”, navodi se u priopćenju.

Imajući u vidu da je protiv ovog policijskog službenika pokrenut disciplinski i kazneni postupak, te da su ispunjeni svi uvjeti za privremenu suspenziju sa zadataka i dužnosti koje obavlja u GPBiH, a uzimajući u obzir prirodu teže povrede službene dužnosti kaznenog djela i okolnosti pod kojima su počinjeni, osnovano se moglo zaključiti da bi ostanak navedenog policajca u službi štetio interesima i ugledu Granične policije BiH, te je stoga Galić donio mjeru privremene suspenzije.

Suspenzija navedenog policijskog službenika trajat će do okončanja disciplinskog ili kaznenog postupka, stoji u priopćenju.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.