Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lideri SDA i HDZ-a

Susret Izetbegovića i Čovića: Idemo u koaliciju s Dodikom

covic izetbegovic (4)

Predsjednik SDA je kazao da je cilj zaustaviti odlazak mladih. Istaknuto je da bi sljedeće sedmice trebali biti formirani domovi naroda

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović poručio je u Sarajevu, nakon sastanka s delegacijom Hrvatske demokratske zajednice (HDZBiH), kako je danas napravljen još jedan korak ka ulasku u koaliciju na svim nivoima te kako procjenjuje da će koalicije biti definisane već u prvoj polovini marta, javlja Anadolu Agency (AA).

U centrali Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu održan je sastanak delegacija SDA i HDZ BiH, a jedna od tema ovog sastanka bila je formiranje vlasti na državnom i federalnom nivou.

Izetbegović je na početku obraćanja istakao kako je danas održan sastanak u jednoj vrlodobroj atmosferi te kako misli da je napravljen još jedan korak ka ulasku u koaliciju na svim nivoima vlasti.

“Na kantonalnom nivou je to već krenulo, mislim da ćemo uskoro imati kompletirani dio, da kažem, bošnjačkog dijela te koalicije. Očekujem da će se to desiti nakon odluka Socijaldemokratske partije (SDP) od subote”, rekao je Izetbegović, dodavši kako procjenjuje da će koalicije biti definisane već u prvoj polovini marta.

Naglasio je kako je tokom današnjeg sastanka bilo riječi o tome na šta je potrebno fokusirati se u naredne četiri godine, a to je, prema njegovim riječima, europski i NATO put BiH, oporavak privrede, brzo kreiranje novih radnih mjesta, brza izgradnja infrastrukture, zaustavljanje odlaska mladih ljudi iz BiH.

Poseban fokus je, kako je istakao, bio na konstituisanju novog saziva Doma naroda Federalnog parlamenta.
“Cijenimo da bi mogli već u prvoj polovini iduće sedmice imati konstituiran Dom naroda, tako da bi se mogao usvojiti budžet i kroz njega konstituirati Dom naroda na državnom nivou. Atmosfera je bila dobra i mislim da idemo u pravom smjeru”, podvukao je Izetbegović.

Čović: Nema razloga za bilo kakva uvjetovanja

Predsjednik HDZBiH Dragan Čović je poručio kako je saradnja dviju stranaka nužna za bolje odnose u BiH, napredak i očuvanje BiH, i da na tom planu treba zajedno raditi. Dodao je kako se boji da je u protekle dvije godine nanesena velika šteta na toj relaciji, pa se to pomalo znalo prenijeti i na predstavnike oba naroda.

“Što se tiče euroatlanskog puta, ja sam iznio stav HDZ-a. Za nas on nema alternative. Za nas je on prioritet svih prioriteta, i šta god ko bude špekulirao u medijima, svaki predstavnik HDZ-a i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) to vrlo jasno iskazuju i oko toga nema dvojbi”, poručio je Čović.

Kada je u pitanju uspostava vlasti na svim razinama, Čović je također konstatovao kako na nižim razinama to ide pristojno i dosta je dobra suradnja, te kako se vraća povjerenje.

“Što se tiče Vijeća ministara, naše je uvjerenje da to moramo uraditi odmah, da nema nijednog razloga za uvjetovanje bilo koga. To ide na štetu svih nas. Uvjetovanjem na toj razini ovih partnera nećemo daleko stići, tako da duboko vjerujem da što prije imenujemo mandatara za Vijeće ministara, dobit ćemo onaj neophodni mjesec dana da se ovaj posao završi”, istakao je Čović.

Čović je dodao kako je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nezabiolazan partener. Obzirom na koalicijski kapacitet koji ima SNSD, Čović ističe kako je srpski partner već definiran, odnosno da je partner bez kojeg se ne može u vlast.

Na pitanje oko federalnog nivoa vlasti, Čović je poručio kako je to preznačajno za HDZ, te da čim Centralna izborna komisija (CIK) donese konačnu odluku, ako ne u prva dva dana naredna sedmice, onda će se taj posao riješiti do kraja sedmice.

Izetbegović: Iduće sedmice sastanci s SBB, PDA i ASDA

Izetbegović je kazao kako će SDA iduće sedmice vjerovatno imati sastanke sa Savezom za bolju budućnost (SBB), Pokretom demokratske akcije (PDA) i Strankom demokratske aktivnosti BiH (A-SDA).

“Planiramo ih pojedinačno pozvati i razgovarati s njima, mada oni imaju pravo nastupati kao blok, mi ih nemamo namjeru pozivati kao blok”, rekao je Izetbegović, naglasivši kako je stav njegove stranke od početka bio taj da su svi partneri prihvatljivi.

Izetbegović je, upitan da li je tokom sastanka bilo govora i o pitanju Izbornog zakona, kazao kako znaju šta je želja HDZ-a te da je ta želja na liniji presude Ustavnog suda.

“Prije ili kasnije, tu stvar valja riješiti, spremni smo da razgovaramo na liniji indirektnog izbora ili na liniji onog što je svojedobno nudila Europska unija (EU), samo ja nisam optimista da to možemo završiti za nekoliko mjeseci. Kao što reče gospodin Čović, mislim da niko ne bi trebao pretjerano uslovljavati”, rekao je Izetbegović.

Odgovarajući na isto pitanje, Čović je rekao kako se na tom planu traže rješenja, ali isto tako i da “izborni proces ne smije više nikada se dovesti u poziciju kakvu smo imali prošle godine, da imamo danas dva bošnjačka člana u Predsjedništvu BiH”.

Čović: “Nema potrebe da iko štiti poziciju hrvatsvog naroda u BiH”

Na pitanje u vezi s odlukom njegove stranke da pokrene proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine za usklađivanje naziva entiteta Republika Srpska sa Ustavom Bosne i Hercegovine, Izetbegović je kazao da se nada kako će se promijeniti odnos prema Bošjnacima i Hrvatima u RS-u.

Obzirom da je riječ o temi koja se osim prava Bošnjaka, tiče i prava Hrvata u RS-a, i Čović je upitan da prokomentariše ovu odluku, na što je odgovorio kako je činjenica da su u velikom dijelu BiH prava zakinuta i Hrvatima, i Bošnjacima, i Srbima, ovisno o tome kako ko promatra.

“Naravno da tražimo rješenja. Nama bi se najviše pomoglo recimo da nismo birali dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH. Tako bi bilo puno lakše rješavati mnoge probleme”, konstatovao je Čović te dodao: “Nema potrebe da iko štiti poziciju hrvatskog naroda u BiH, mislim da kroz HNS to apsolutno možemo raditi vrlo dosljedno i principijelno. Za mene je ustavno domoljublje osnova svih domoljublja u BiH, dok imamo ovaj Ustav prema njemu to treba ići, kada budemo imali drugi onda ćemo ići prema njemu”.