BiH

neformalni sastanak

Susret lidera EU i Zapadnog Balkana u Briselu

16/02/2020

U Briselu se večeras održava neformalni sastanak lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana, koji organizuje Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća

U Briselu se večeras održava neformalni sastanak i večera lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana, koji organizuje Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća, prenosi Anadolu Agency (AA).

Među zvanicama je i Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, a domaćini sastanka uz Michela su i Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, Josep Borell, visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnosti EU te Andrej Plenković, premijer Hrvatske.

“Čelnici šest zemalja Zapadnog Balkana pridružiće se 16. februara predsjedniku Michelu, predsjednici von der Leyen, hrvatskom premijeru Plenkoviću i visokom predstavniku Borrellu na prvom neformalnom sastanku u Briselu posvećenom pripremama za sastanak na vrhu EU i Zapadnog Balkana, koji će se u maju 2020. godine održati u Zagrebu. Čelnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije u posjeti su Briselu povodom međunarodne donatorske konferencije za Albaniju, koja će se održati 17. februara u prostorijama Evropske komisije. Cilj konferencije je doprinijeti naporima za obnovu Albanije nakon zemljotresa koji ju je pogodio u novembru prošle godine”, saopštili su u najavi sastanka iz Evropskog vijeća.

Među liderima Zapadnog Balkana, pored Komšića, u Brisel su stigli Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, Nikola Dimitrov, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, Hasim Thaci, predsjednik Kosova i Edi Rama, premijer Albanije.

Ovim sastankom novo rukovodstvo EU želi ukazati na bezrezervnu podršku i posvećenost regionu Zapadnog Balkana. Ovo je prvi sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana nakon evropskih izbora 2019. godine.

Plenković: Ponovno smo na dnevni red institucija EU stavili pitanje jugoistoka Europe

Hrvatski premijer Andrej Plenković uoči večerašnjeg neformalnog sastanka lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana istakao da je njegova zemlja, kao predsjedavajuća EU, uspjela ponovo na dnevni red evropskih institucija staviti pitanje jugoistoka Evrope i proširenja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Plenković je u izjavi za “Newsroom” Evropskog vijeća pojasnio da je cilj sastanka zajednička priprema za zagrebački sastanak na vrhu, koji će se održati 6. i 7. maja.

“Izrazito sam zadovoljan da smo s našom inicijativom da se održi ovaj sastanak, i to 20 godina nakon prvog zagrebačkog sastanka na vrhu u studenom 2000. godine, ponovno snažno stavili na dnevni red najviših institucija Evropske unije pitanje jugoistoka Europe, pitanje proširenja, pitanje potpore susjednim državama Hrvatske na njihovom putu prema EU. Ono što je sada sasvim očito u odnosu na ozračje koje smo imali u listopadu, mislim da se polako krećemo ka pozitivnim odlukama za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, i to prije zagrebačkog sastanka na vrhu, čime će cijelo ozračje biti pozitivnije, gdje ćemo od Evropske komisije dobiti jednu komunikaciju, jedan paket o jačanju investicija, boljem povezivanju, svemu onome što treba pridonijeti gospodarskom rastu nama susjednih zemalja”, kazao je Plenković.

Dodao je da Hrvatska isto tako želi da se u Zagrebu postigne načelan dogovor da se sastanci na vrhu EU-Zapadni Balkan održavaju barem svake dvije godine.

“Smatramo da bi to bilo dobro i potrebno, jer je takav institucionalizirani dijalog po meni jamstvo stalnog predanog angažmana svih šefova država i vlada Evropske unije prema zemljama jugoistoka Evrope i prema njihovom europskom putu. U tom pogledu ova vanjskopolitička inicijativa Hrvatske je naišla na odobravanje i potporu svih institucija”, istakao je Plenković.

Pojasnio je da nema predviđenih bilateralnih sastanaka tokom večeri i da će zajednički razgovarati te da na dnevnom redu nisu planirani krizne situacije u BiH i Crnoj Gori, kao ni odnosi Kosova i Srbije.

“Ono što je najvažnije je da vidimo kako riješiti ove dvije zemlje koje trebaju odluke o početku pregovora, kako pripremiti Zagreb, jedan dobar pozitivan paket, sve druge teme ukoliko budu otvorene su dobrodošle”, kazao je Plenković.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.