Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Susret Nikšića i Zaeva: Samo ljevičari mogu ušutkati radikalizme na Balkanu

BiH

Zaev Niksic 2

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić primio je danas u zvaničnu posjetu predsjednika Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva.

Dva sagovornika razgovarali su o aktualnoj političkoj situaciji u BiH i Makedoniji te unapređenju saradnje socijaldemokrata u regionu.

Nikšić je najavio da će delegacija SDPBiH uskoro posjetiti Makedoniju da bi razmijenili iskustva, pogotovu pozitivna o izborima u Makedoniji, na kojima su socijaldemokrate odnijele pobjedu, uprkos brojnim problemima, političkim previranjima, ekonomskoj krizi.

– Ono što je posebno interesantno i što je za nas dragocjeno iskustvo jeste način na koji su oni uspjeli da se izbore i stvore pretpostavke za fer i demokratske izbore u Makedoniji, a to je trenutno jedan od najvećih problema u izbornom procesu i u BiH – kazao je Nikšić.

Također je Nikšić najavio održavanje regionalnog skupa socijaldemokrata, na kojem će, pored ostalog, biti razgovarano o iznalaženju modela unapređenja saradnje, razmjena znanja i iskustva u iznalaženju rješenja za probleme u regionu, te iznalaženju modela kojima bi se unaprijedio život građana.

Zaev je potvrdio održavanje regionalnog skupa te kazao da treba dijalogom raditi na razvijanju zajedničkih principa, a to je unapređenje saradnje, razgovor o svim otvorenim pitanjima.

Izrazio je nadu da će Makedonija biti pozitivan primjer svima kako treba da teče izborni proces, izborno glasanje, te postizborni proces, jer su bili suočeni s raznolikim radikalizmima, političkim, nacionalističkim, blokadama, ali je ipak pobijedila demokratija.

– Makedonija i BiH su multikulturne, multietičke države, i to treba da je prednost a ne mana. Udruženi u različitost, građanima možemo stvoriti bolje uvjete za život – kazao je Zaev.

Lider stranke koja je druga po broju dobijenih mandata na decembarskim vanrednim parlamentarnim izborima, dodao je da je postignut dogovor s albanskim strankama o ključnim pitanjima te da će nova vlada biti formirana u martu.

– Makedonija nema alternativu osim ulazak u Evropsku uniju i NATO, stoga najprije moramo provesti reforme, nezavisnost pravosuđa, medija, institucija – naglasio je.