BiH

Susret Novalića i Krivokapića

Veliki potencijal za povećanje robne razmjene i privredne saradnje BiH i Crne Gore

24/05/2021
Foto: Fena

Tokom sastanka razgovarano je o ekonomskoj saradnji, te je iskazan obostrani interes za njenim unapređenjem, a posebno u oblasti poljoprivrede

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u Sarajevu premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića, koji boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Novalić je poželio dobrodošlicu u svoje i ime Vlade FBiH premijeru Krivokapiću i njegovim saradnicima, te zahvalio na iskazanoj želji crnogorskom premijeru da se tokom posjete BiH susretne i s delegacijom Federalne vlade.

Tokom sastanka razgovarano je o ekonomskoj saradnji, te je iskazan obostrani interes za njenim unapređenjem, a posebno u oblasti poljoprivrede. U tom kontekstu razmijenjene su informacije o mogućnosti zajedničkog plasiranja poljoprivrednih proizvoda na tržišta širom svijeta, a za kojim postoji iskazana potreba.

Sagovornici su složni da postoji veliki potencijal i za povećanje robne razmjene, privredne saradnje, ali prvenstveno za razmjenu iskustava koje će biti značajno za poboljšanje ekonomije obje zemlje, pa tako i Federacije BiH.

Konstatovano je da je za unapređenje saradnje svakako neophodna bolja infrastrukturna i saobraćajna povezanost, te da je izgradnja Jadransko-jonske autoceste jedan od zajedničkih prioriteta u ovoj oblasti.

Posjeta je ocijenjena veoma korisnom jer su razmijenjene informacije, te sagledane mogućnosti za konkretne projekte i programe koji se mogu razvijati u narednom periodu.

Delegaciju Vlade FBiH, uz premijera Novalića, činili su zamjenici premijera i federalni ministri Jelka Milićević i Vesko Drljača, te federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, dok su u delegaciji crnogorske Vlade bili ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, te saradnici premijera Crne Gore.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.