Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mostar

Susret Trojke i HDZ-a: “Otvaramo priču o novom poglavlju odnosa u BiH”

trojka fena 2

U Mostar su stigli predsjednici SDP-a BiH Nermin Nikšić, Naše stranke Edin Forto i Naroda i pravde Elmedin Konaković, a dočekao ih je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović

U Mostaru je počeo sastanak predstavnika HDZ-a BiH i stranaka „trojke” na kome se razgovara o formiranju vladajuće većine na svim razinama vlasti.

U Mostar su stigli predsjednici SDP-a BiH Nermin Nikšić, Naše stranke Edin Forto i Naroda i pravde Elmedin Konaković, a dočekao ih je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Čović je u ponedjeljak izjavio kako je opredjeljenje hrvatskih političkih predstavnika da se do kraja godine formiraju sve vlade na županijskoj, federalnoj i državnoj razini, te da se također do kraja godine usvoje svi proračuni.

Dodao je kako će partneri hrvatskoj strani biti one političke opcije koje mogu „napraviti legitimne većine” među srpskim i bošnjačkim političkim predstavnicima.

Predstavnici osam političkih stranaka (Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda, Naša stranka, Narodni europski savez, Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije, Za nove Generacije, Stranka za Bosnu i Hercegovinu) prošle sedmice su potpisali koalicijski sporazum o postizbornoj suradnji.

Tim sporazumom je, među ostalim, predviđen zajednički nastup u svim pregovorima s drugim političkim subjektima – potencijalnim partnerima u formiranju parlamentarnih većina.

Uoči mostarskog sastanka predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković izjavio je kako su on i njegovi politički partneri opredijeljeni za razgovor o suštinskim promjenama koje će zadržati ljude u Bosni i Hercegovini.

– Trojka je po tome prepoznata i mislim da bismo danas trebali otvoriti neku priču o tom novom poglavlju odnosa u BiH u kojem, naravno, ni jedan dogovor o kojem ćemo mi razgovarati neće biti na štetu BiH, niti njenih građana, dodao je Konaković.

Nikšić je uoči sastanka izjavio kako je ovo prvi zvanični sastanak na kojem očekuje otvoren i iskren razgovor o uspostavi vlasti na svim nivoima.

– Naravno ne gajim iluzije da će se danas sve dogovoriti, ali očekujem da dogovorimo formiranje grupa koje će raditi na izradi programa izvršne vlasti. Drago mi je da u tom pravcu idu najave i izjave svih učesnika. To me drži u uvjerenju da smo spremni mijenjati sistem i stanje u Bosni i Hercegovini na način da prvo dogovorimo šta ćemo i kako raditi, pa tek onda da pričamo o podjeli pozicija i kadrovskim rješenjima, rekao je Nikšić.

Dodao je da je siguran kako će buduće vlade, za razliku od postojećih, imati konkretan program rada kojeg će se svi držati.

– Optimista sam i očekujem da ćemo se dogovoriti, ali da bi mogli sa sigurnošću tvrditi treba sačekati ishod razgovora. Važno je napomenuti da danas kao Trojka idemo u ime i ostalih političkih subjekata, koji će se uključiti i participirati u daljnjim razgovorima, te izradi programa rada, dodao je predsjednik SDP-a.