Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Susret Zvizdića i Hahna: Popis stanovništva nije propao

BiH

hahn zvizdic
Fotio: I. Kralj

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn boravi u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini, a nakon susreta sa ministrom vanjskih poslova Igorom Crnadkom, članovima Predsjedništva BiH, susreo se sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i entitetskim premijerima sa kojima je razgovarao o mehanizmu koordinacije, reformskoj agendi, prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) te popisu stanovništva, kao ključnim pitanjima značajnim za napredak BiH na putu ka EU, javlja anadolu Agency (AA)

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je u obraćanju medijima da je tokom današnjeg sastanka sa komesarom Hahnom razgovarano o mnogim pitanjima gdje je konstatovano da je, u odnosu na stanje koje je bilo ranije, napravljen ozbiljan iskorak i urađeno puno posla na putu EU integracije BiH, u provedbi brojnih reformi unutar BiH.

“Hahn je istakao da su vrata EU i dalje otvorena za BiH, da je EU izuzetno zainteresirana za područje Zapadnog Balkana i u smislu mogućih investicija u razvoju infrastrukture i ekonomije i u daljim procesima priključenja EU”, izjavio je Zvizdić.

Na sastanku se razgovaralo o reformskoj agendi i konstatovalo da ona ide predviđenom dinamikom i da Vijeće ministara BiH i entiteske vlade realiziraju projekte koji su utvrđeni unutar akcionog plana provedbe reformske agende.

zvizdic

“U vezi sa prilagobom SSP-a procijenili smo da može biti završen u narednih nekoliko mjeseci, na način da se zadovolje kriteriji i EK, ali i da se istovremeno prihvate i uvaže potrebe i prijedlozi BiH posebno za oblast poljoprivrede kao jednog od izuzetno važnih sektora u BiH, koji se nalazi u fazi svog snažnog razvoja i da sada treba dodatni poticaj da bi taj sektor mogao biti konkuretan i unutar BiH i unutar same regije”, rekao je Zvizdić.

Što se mehanizma koordinacije tiče, Zvizdić je kazao: “Izvijestili smo komesara Hahna da se nalazimo u fazi razgovora, odnosno da je Vijeće ministara usvojilo mehanizam koordinacije baziran na načelima ustavne nadležnosti, u skladu sa SSP-om. Ostajemo čvrsto opredijeljeni da se do kraja ispoštuju takva načela, ali da prihvatimo određene sugestije koje ćemo i danas čuti od predstavnika Vlade Republike Srpske u onim segmentima koji mogu mehanizam koordinacije učiniti efikasnijim, ali svakako uz činjenicu da ostanemo bazirani na ustavnim načelima koje sam već pomenuo.”

Dodao je da su sa Hanhom razgovarali o potrebi izrade zajedničkih strategija, posebno u oblasti transporta, energetike i poljoprivrede te u konačnici o popisu stanovništva, provedenom 2013, za koji su konstatovali da je sa “platforme struke, nažalost, prešao na polje politike”

“Moramo se držati zakona i međunarodnih standarda kako bi naš popis bio kompatibilan sa popisima, odnosno normativima i standarima iz te oblasti čitave EU i posebno želimo da naglasimo i poručimo da je pitanje popisa, pitanje jednog važnog dokumenta, izuzetno značajno za ekonomsko, društveno i socijalno planiranje BiH i da je to dokument bez kojeg BiH neće biti u stanju u predviđenim rokovim popuniti upitnik u onom momentu kada upitnik dobijemo, a mi mislimo da ćemo ga dobiti na početku druge polovine 2016”, izjavio je Zvizdić poručivši da popis nije samo pitanje broja pripadnika određenog naroda, nego je to i jedan mnogo širi dokument, koji se treba tako razumijeti.

Komesar EU Johannes Hahn je u obraćanju medijima naglasio da do kraja aprila ili početka maja BiH mora riješiti aktuelna pitanja.

Hahn je posebno podcrtao uspostavljanje mehanizma koordinacije, prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, nastavak provedbe Reformske agende i objavljivanje rezultata popisa stanovništva.

johannes hahn

“Danas sam ovdje iz razloga što smo ranije već usaglasili jednu vrlo ambicioznu mapu puta i sada trebamo ostati odlučni i ključno je da se zadrži ovaj pravac koji smo zajedno usaglasili. Da bi se taj cilj ostvario, potrebne su nam značajne odluke do kraja aprila, najkasnije početkom maja po svim pitanjama koje je već istakao predsjedavaju Zvizdić. Ovde govorimo prvenstveno o adaptaciji SSP-a. Drugo pitanje je postojanje funkcionalnog mehanizma koordinacije po pitanjima koja se tiču EU uz poštivanje ustavnog uređenja. Potom, tu su dalji rezultati ostvareni u provedbi reformske agende te objavljivanje rezultata popisa stanovništva”, istakao je Hahn.

Kako je kazao, popis je pitanje koje se treba riješiti na tehničkoj razini, ali s obzirom na to da je ovo pitanje preraslo u političko, potrebno je da lideri u BiH djeluju u pravcu rješavanja cijelog procesa.

“Ilustracije radi, prvo pitanje koje se navodi u upitniku je – koliki je broj stanovnika BiH, i zato su nam potrebni ovi podaci”, rekao je Hahn.

Evropski komesar je naglasio da ukoliko bi došlo do razrješnjena ovih pitanja do kraja aprila ili početkom maja, Evropska komisija će biti zadužena da uputi upitnik BiH o spremnosti države da se priključi Uniji. U tom smislu složio se sa Zvizdićem da nije riječ samo o institucionalnom razvoju već za to se sve nužno veže i ekonomski napredak.

“Daću vam primjer, krajem prošle godine kada su otvoreni pregovori sa Srbijom jedan od efekata pokretanja pregovora su bile strane investicije u Srbiji. Postojanje stranih investicija zahtijeva da bude praćeno jačanjem vladavine prava. Strane investicije su istovremeno te koje stvaraju nova radna mjesta, perspektive i budućnost u bilo kojoj zemlji. Tako da evropske aspiracije predstavljaju jednu vrstu vrijednosti i sa sobom nose dobrobit i za građane, za sve ljude u jednoj zemlji. U zaključku ne vidim razloga da se propusti bilo koje od ovih pitanja”, zaključio je Hahn

Napomenuo je da ukoliko BiH ne napravi potrebne korake do kraja aprila ili početka maja, sve ostale stvari na putu BiH ka EU kasnit će šest mjeseci.

“U konačnici, zemlja je uvijek ta koja odlučuje o dinamici ispunjavanja uslova. Mislim da je moguće da ispunimo ovu planiranu dinamiku. Neovisno o svim dešavanjima, mislim da je važno istaknuti da su domaće vlasti uradile nevjerovatan proces koji je kulminirao podnošenjem aplikacije za članstvo u EU. Taj čin uspostavio je jedan zamah na putu ka EU”, kazao je Hahn.

On je odao i priznanje domaćim vlastima koje su u prethodnoj godini napravile značajne korake u pristupanju BiH EU što je kulminiralo podnošenjem aplikacije za članstvo.