Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Sutkinja Sena Uzunović vodit će proces protiv Milorada Dodika

sena uzunovic
FOTO: Fena
Sena Uzunović

Dodikova odbrana tvrdi da ne postoji krivično djelo za koje se Dodik i Lukić terete jer Christian Schmidt nije visoki predstavnik zato što imenovanje nije potvrđeno u Vijeću sigurnosti UN

Suđenje u postupku koji se pred Sudom Bosne i Hercegovine vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, umjesto sudije Mirsada Strike, preuzela je sutkinja Sena Uzunović.

U rasporedu suđenja na internet stranici Suda BiH stoji da je sudija zadužen za ovaj postupak Uzunović.

Sud BiH odbio je ranije zahtjeve odbrane predsjednika RS za izuzeće sudije Strike, kao i za izuzeće sedam sudija ovo suda. Naknadno, Strika je sam odlučio napustiti ovaj predmet.

Sena Uzunović – biografija

Uzunović je na dužnost sudije Suda BiH stupila 8. augusta 2022. godine.

Sena Uzunović je bila dugogodišnja državna tužiteljica. Uzunović je diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1984. godine. Profesionalnu karijeru je započela 1985. godine kao pripravnik u Opštini Hadžići – Opštinska služba za imovinsko-pravne odnose, gdje je radila sve do 1991. godine. Godine 1993. imenovana je za sudiju Okružnog vojnog suda u Mostaru – Odjeljenje Konjic, koju dužnost je obavljala sve do 1996. godine, kada je imenovana za sudiju Višeg suda u Mostaru.

Od 1998. do 2001. godine obavljala je poslove zamjenika ministra finansija za pravne i opšte poslove u Ministarstvu finansija Federacije BiH, kao i poslove savjetnika za pravna pitanja u Kabinetu zamjenika premijera Vlade Federacije BiH.

Od 2001. do 2003. godine vršila je funkciju sudije u Opštinskom sudu I u Sarajevu, a od 2003. do 2007. godine radila je kao tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu – Odjeljenje za privredni kriminal i korupciju.

Za tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine imenovana je odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine u januaru 2007. godine.

Uzunović je bila članica Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organizirane ilegalne migracije.

sena uzunovic
Sutkinja Uzunović

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je u 13 sati počeo pretres u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. 

Pretres će biti održan samo za Dodika, nakon četiri odgađanja glavnog pretresa.

Dodikov branilac Goran Bubić izjavio je ranije Srni da će odbrana stav o svemu iznijeti na današnjem pretresu.

Sud Bosne i Hercegovine nije prihvatio zahtjev da se ponovo spoji predmet vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića sa predmetom predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika koji su razdvojeni na ročištu 17. januara na kome Lukić nije prisustvovao jer je bio u bolnici.

Sud BiH odbacio je mogućnost da se ponovo spoji predmet

Sud BiH odbacio je mogućnost da se ponovo spoji predmet i da im se sudi zajedno. 

Kako se navodi u optužnici, Dodik i Lukić su od 1. do 9. jula prošle godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka.

Dodikova odbrana tvrdi da ne postoji krivično djelo za koje se Dodik i Lukić terete jer Christian Schmidt nije visoki predstavnik zato što imenovanje nije potvrđeno u Vijeću sigurnosti UN.