Mreža za izgradnju mira

Sutra ekološka akcija „Udružimo ruke – očistimo Trebević“

trebevic

Iz Mreže za izgradnju mira napominju da je uživanje u bogatstvima Trebevića pogotovo aktuelno tokom zimskih dana kada Trebević predstavlja jednu od rijetkih oaza čistog zraka

Ekološka akcija čišćenja „Udružimo ruke – očistimo Trebević“ bit će održana u nedjelju, 20. oktobra.

Akciju čišćenja organiziraju Mreža za izgradnju mira i inicijativa Prljavi grad Sarajevo, u partnerstvu sa Asocijacijom uposlenika Američke ambasade, kao i ‘Green Timom’ Američke ambasade, Udruženjem Gorska Služba Spašavanja Sarajevo, ‘Let’s do it’ pokretom, Let’s Do It Bosna i Hercegovina, Trash Challenge – Sarajevo, grupom Odliv mozgova, Udruženjem mladih “Motus Adulescenti” Istočno Sarajevo i KP ‘RAD’, uz podršku KJKP GRAS Sarajevo i Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo.

Organizatori navode da je Trebević, zbog svoje pozicije i prirodnog bogatstva, jedno od najdražih izletišta u okolini Sarajeva. Okružen gustom borovom šumom, Trebević je u netaknutoj prirodi idealna destinacija za odmor i relaksaciju.

Iz Mreže za izgradnju mira napominju da je uživanje u bogatstvima Trebevića pogotovo aktuelno tokom zimskih dana kada Trebević predstavlja jednu od rijetkih oaza čistog zraka.

– Nažalost, zbog velikog prometa ljudi, a nedostatka pravilnog načina odlaganja otpada, Trebević je pretrpan otpacima koje šetači bacaju na nepropisan način. Akcija čišćenja „Udružimo ruke – očistimo Trebević“ je prilika da probudimo ekološku svijest kod građana BiH i zajednički duh da smo svi odgovorni partneri u očuvanju prirode – navodi se u saopćenju.

Okupljanje i odlazak su planirani u 09.00 ispred Zemaljskog muzeja, a okupljanje na Trebeviću je u 10.00 sati.

Pripremu i provjeru terena su izvršile nadležne službe sedam dana prije same akcije, te će samim tim osigurati da mjesta koje se budu čistila budu sigurna i za najmlađe – saopćili su iz Mreže za izgradnju mira, te pozvali sve zainteresirane da oktobarsku nedjelju provedu uživajući u prirodnim bogatstvima, te čuvajući i održavajući ljepote Trebevića.