Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

čarter let

Sutra iz Rima u Sarajevo dolaze bh. građani, odmah idu u karantin

termalna kamera – aerodrom 1

Svi nadležni, koji sutra treba da preuzmu putnike, dobili su strikne naredbe o načinima kako da to organizuju. Mislim da tu neće biti nikakvih problema, svakako, svi oni automatski idu u karantin, rekao je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite

Federalni štab civilne zaštite izado je naredbu Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH da hitno pripremi epidemiološki izvještaj i dostavi ga Ministarstvu zdravstva FBiH radi donošenja rješenja o stavljanju u karantin povodom najavljenog dolaska čarter leta iz Rima, planiranog za 27. mart, na međunarodni aerodrom u Sarajevu, javlja Anadolu Agency.

Aerodromu Sarajevo je naređeno da poduzme sve higijensko-epidemiološke mjere dezinfekcije prtljaga odmah nakon istovara aviona.

Od Granične policije BiH zatraženo je da poduzme sve mjere vezano za što kraće zadržavanje putnika na Aerodromu u skladu sa poštivanjem svih preventivnih i mjera dezinfekcije.

Štab je zadužio Federalnu upravu civilne zaštite da obezbijedi prevoz putnika i prtljaga do mjesta određenog za karantin.

Mjere izloacije putnika izreći će federalni sanitarni inspektor.

Za provođenje naredbe odgovorni su Međunarodni aerodrom, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, zavodi za javno zdravstvo KS i FBiH, Ministarstvo zdravstva i Uprava za inspekcijske poslove FBiH.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, izjavio je da sutra letom iz Rima očekuju bh. građane koji će automatski ići u karantin.

Danas je zasjedao Federalni štab civilne zaštite i donio odgovarajuće odluke.

“Mislimo tu, prije svega, na lica koja sutra očekujemo letom iz Rima, dakle, građane BiH. Svi oni nadležni, koji sutra treba da preuzmu putnike dobili su strikne naredbe o načinima kako da to organizuju. Mislim da tu neće biti nikakvih problema, svakako, svi oni automatski idu u karantin”, pojasnio je Solak.