BiH

Sud BiH

Sutra izricanje prvostepene presude Gavrilu Steviću za ratovanje u Ukrajini

09/03/2020

Optuženi je, prema navodima optužnice, zadužio uniformu i vatreno oružje, obavljao različite vojne dužnosti te bio aktivni pripadnik jedinice sve do polovine septembra 2014. godine

Izricanje prvostepene presude pred Sudom Bosne i Hercegovine Gavrilu Steviću, kojeg optužnica tereti da je počinio krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama, zakazano je za sutra, u 11.30 u sudnici 5. najavljeno je iz tog suda.

U optužnici se navodi da je optuženi Gavrilo Stević kao državljanin Bosne i Hercegovine, 8. 7. 2014. godine, postupajući protivno članu 2. i 3. Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, napustio područje Bosne i Hercegovine, te s Međunarodnog aerodroma Nikola Tesla u Beogradu otputovao za Moskvu, a zatim dalje na područje Ukrajine.

U Rostovu, područje Luganjska, optuženi se kao dobrovoljac, zajedno s drugim osobama iz BiH i Srbije, pridružio i postao pripadnik paravojne formacije Odreda – jedinice „Jovan Šević“ koja je djelovala protiv legitimnih snaga Ukrajine. Optuženi je, prema navodima optužnice, zadužio uniformu i vatreno oružje, obavljao različite vojne dužnosti te bio aktivni pripadnik jedinice sve do polovine septembra 2014. godine.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.