Kolona od 22 učesnika

Sutra kreće Marš mira Sarajevo-Potočari: Da se nikada i nikome više ne dogodi genocid

l_38d24c65b49633c6a8c8771447d59aba

Učesnici Marša, kojeg organizira Udruženje građana “Svjedoci svog vremena”, pješatić će stotine kilometara u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su jula 1995. godine prešli put od gotovo 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli

Kolona od 22 učesnika Marša mira Sarajevo – Nezuk – Potočari, pod nazivom “Marš sjećanja na žrtve genocida zaštićene zone Ujedinjenih nacija” krenut će sutra ispred Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. na osmodnevni put, dug više od 280 kilometara.

Učesnici Marša, kojeg organizira Udruženje građana “Svjedoci svog vremena”, pješatić će stotine kilometara u spomen na nekoliko hiljada Srebreničana koji su jula 1995. godine prešli put od gotovo 100 kilometara da bi pronašli spas u Tuzli.

Jedan od organizatora Marša Muhamed Papić kazao je da kreću 3. jula iz Sarajeva, a stižu 11. jula u Potočare te da trasa uključuje brdsko-planinske staze te prolaske kroz gustu vegetaciju.

Naglasio je da pohod organiziraju u znak sjećanja na nevino ubijene građane Srebrenice, ali i iz onih mjesta koje će posjećivati na tom putu.

– Cilj je jasan, a to je da se nikad nikome ne ponovi i ne desi ono što se desilo narodu Podrinja, ali i BiH. Također želimo poslati poruku da nijednu žrtvu nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti – poručio je.

Iz Sarajeva polaze 22 učesnika, ali će im se na putu pridružiti još 13.

Prema planu, učesnici će u srijedu, 3. jula krenuti iz Sarajeva, noćiti na planinama Ozren, Ponijeri, Javorje, Jelovo brdo te će u nedjelju, 7. jula stići u Nezuk kako bi se dan kasnije priključili tradicionalnom Maršu mira Nezuk – Potočari 2022.

– Nadamo se da ćemo na ovaj način doprinijeti jačanju osjećaja zajedništva, pripadnosti, odgovornosti i povezanosti te odati počast nevino ubijenim, podsjetiti te dati svoj skromni doprinos da se ne dozvoli zaborav i da se nikada i nikome više ne dogodi genocid – istakao je Papić.

Zahvalio je svima koji su prepoznali njihov trud i pomogli im u organizaciji tog zahtjevnog projekta.