Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sutra mirni protesti budžetskih korisnika u Banjoj Luci

Бањалука – Јондић – Врховац

Granski sindikati budžetskih korisnika sutra će održati proteste zbog odluke Vlade Republike Srpske o umanjenju plata smanjenjem stope minulog rada, rekao je predsjednik Sindikata uprave Tomislav Vrhovac.

Predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova Anica Jondić rekla je da ne prihvataju jučerašnju odluku Vlade o smanjenju stope minulog rada.

“Cilj nam nisu veliki protesti, već mirni skup, jer vodimo računa o našim kolegama policajcima”, istakla je Jondićeva.

Prema njenim riječima, Ustavnom sudu biće upućena inicijativa da se preispita zakonitost određenih članova Zakona o platama kada je riječ o radnicima Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Protesti će biti ograničenog kapaciteta, učestvovaće predstavnici četiri granska sindikata budžetskih korisnika. Želimo ukazati svima na odnos Vlade i javnosti prema ovim radnicima”, rekao je predsjednik Sindikata uprave Tomislav Vrhovac.

Prema njegovim riječima, okupljanje aktivista predviđeno je sutra do 10.00 sati u Domu sindikata, odakle će Srpskom ulicom ići do Gradske uprave, te nastaviti do Narodne skupštine, gdje planiraju da se zadrže sat i po vremena.

“Nećemo nositi nikakve transparente, neće biti nikakvog zviždanja, galame. Nosićemo samo naše zastave, jer smatramo da je to jača poruka od svih drugih”, dodao je Vrhovac.

“Vlada se o posljednjoj odluci uopšte nije konsultovala sa sindikatima. Ova ponuda nije prihvatljiva za sindikate, jer će prema njoj, neki od radnika u institucijama Srpske imati nižu platu od najniže u Republici Srpskoj. Svih ovih godina plata je samo umanjivana”, tvrdi Vrhovac.

On tvrdi da će u prosjeku odlukom Vlade primanja biti umanjena za 40 KM.

“Tražimo da se ne dira minuli rad dok ne budemo u poziciji da otpakujemo Zakon o platama i da napravimo korektniju raspodjelu”, naglasio je Vrhovac.

On je dodao da sindikat zdravstva sutra neće učestvovati u protestima.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas u Banjaluci da sindikati i radnici u Srpskoj imaju demokratsko pravo na proteste.

Čubrilović je naveo da nije u potpunosti informisan o suštini protesta i kakav će biti njihov oblik.

“Narodna skupština Republike Srpske sutra će razmatrati akte koji će, nakon što budu usvojeni, uticati na plate radnika i njihov odnos prema poslu”, rekao je novinarima Čubrilović.

Pet granskih snidnikata u RS-u za sutra su, uoči sjednice Narodne skupštine, zakazali proteste u Banjaluci, jer je izmjenama više zakona o platama predviđeno da minuli rad bude obračunavan 0,3 odsto za zaposlene do 25 godina staža i 0,5 odsto za one sa više od 25 godina.

Sindikat pravosuđa Republike Srpske danas će od 11.00 do 12.00 sati održati štrajk upozorenja u svim pravosudnim institucijama RS-a.