Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u znak sjećanja

Sutra na Bjelašnici Memorijalni pohod Dragi Novaković

Dragi_novakovic_memorijal

I na mjestu stradanja Novakovića gdje je postavljena spomen-ploča iznad Kotlova bit će odata počast i položeno cvijeće

Četvrti Memorijalni pohod Dragi Novaković, do najvišeg vrha Bjelašnice, Opservatorija, u znak sjećanja na alpinistu koji je poginuo na lokalitetu Kotlovi na Bjelašnici, bit će organizovan sutra.

-Očekujemo da će na sutrašnjem Memorijalnom pohodu biti više od 100 planinara – rekao je za Fenu vođa pohoda Admir Ibričić.

Planinari će iz Sarajeva krenuti autobusom u 7 sati ispred Zemaljskog muzeja. Najprije će na groblju Miljevići, gdje je pokopan Dragi Novaković, učesnici Memorijala položiti vijenac i odati počast stradalom alpinisti.

Nakon toga će na Bjelašnici pješačeći pravcem Štinji do – Opservotorija – Babin do obilježiti 4. godišnjicu pogibije prijatelja i ljubitelja planina.

I na mjestu stradanja Novakovića gdje je postavljena spomen-ploča iznad Kotlova bit će odata počast i položeno cvijeće.

Dragi Novaković, 27-godišnji alpinista iz Sarajeva, poginuo je 7. februara 2016. godine, dok je spašavao planinarku koja je tom prilikom teško povrijeđena.

Krećući se od Opservatorija, najvišeg vrha Bjelašnice (2.067 metara nadmorske visine) prema Bivku, na lokalitetu Kotlovi gdje je tlo bilo potpuno prekriveno ledom, jedna planinarka se okliznula prema provaliji koja je od mjesta kojim su se kretali duboka oko 350 metara. Novaković je pokušao da je zadrži, ali nažalost led ih je s 2.000 metara nadmorske visine sunovratio niz liticu prema „kotlu“ na 1.600 metara nadmorske visine. Tom prilikom Novaković je smrtno stradao.

Organizator sutrašnjeg Memorijala je HPD “Bjelašnica 1923” Sarajevo, a pored Ibričića vodič je i Ivan Žilić.

Dragi Novaković je bio certificirani planinarski vodič i član HPD „Bjelašnica 1923“.

Brojne su planinski vrhovi u BiH i Hrvatskoj koje je pohodio. Bio je na Triglavu te na alpskim vrhovima Dome de Neige na 4.015 metara nadmorske visine i Grossglockneru, Luizina glava na 3.207 metra nadmorske visine.