Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sutra posebna sjednica NSRS-a o popisu u BiH

nsrs

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) o popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini bit će održana sutra, 21. juna – potvrdio je danas predsjednik entitetskog parlamenta Nedeljko Čubrilović.

Posebnu sjednicu zatražili su klubovi poslanika SNSD, DNS, SP, SDS – K i narodni poslanik Ilija Stevančević.

Nakon današnje sjednice Kolegijuma Narodne skupštine RS-a rečeno je da je za dnevni red posebne sjednice predložena samo jedna tačka – Informacija o realizaciji aktivnosti na popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

Čubrilović je novinarima u Banjoj Luci rekao da će nastavak redovne sjednice parlamenta biti održan po završetku posebne, a zatim i novo redovno zasjedanje.

Srpski zvaničnici i predstavnici političkih stranaka smatraju da je nezakonita i neprihvatljiva odluka Agencije za statistiku BiH o metodoligiji obrade podataka popisa, te traže da se stavi van snage.

Najavljena je i mogućnost da se srpski predstavnici povuku iz rada Agencije za statistiku BiH te da Zavod za statistiku RS-a sam objavi rezultate popisa za taj entitet.

Očekuje se da Narodna skupština usvoji zaključke koji bi bili na fonu ovih stavova.

Poslanici Predstavničkog domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) nisu ranije prihvatili nijedan od zaključaka koje je usaglasio prošireni Kolegij, a koji se tiču povlačenja Odluke o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine koju je donio direktor Agencije za statistiku Velimir Jukić.

Odluka koja je sporna propisuje da će obrade podataka 196.000 popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici što je izazvalo oštre reakcije u RS-u.