Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

skupština ks

Sutra utvrđivanje datuma smjene Vlade KS

vlada-zakletva

Iz stranaka Četvorke poručuju da su spremni na imenovanje nove Vlade, te se već biraju kadrovi nove Vlade

Sjednica Skupštine KS koja je prekinuta 3. novembra bit će nastavljena 17. novembra u 10 sati u online formi.

Sutra bi trebao biti utvrđen i datum održavanja sjednice Skupštine KS na kojoj će se izglasati nepovjerenje Vladi KS predvođenoj Mariom Nenadićem koju čine SDA, SBB i DF. Već više od dva mjeseca u Skupštini KS se izdefinisala nova skupštinska većina, a 9. oktobra je podnesen i zahtjev za smjenu Vlade KS. Zahtjev su potpisali zastupnici Četvorke (NIP, SDP BiH, Naša stranka, NBL) kao i samostalni zastupnici Damir Nikšić, Damir Marjanović i Aljoša Čampara koji je napustio SDA. Samo nekoliko dana kasnije iz SDA je istupila i Admela Hodžić koja je najavila da će djelovati sa Čamparom u parlamentarnoj grupi. Vlada KS već mjesecima radi u krnjem sastavu, a sve posljedice toga su došle na naplatu u najteže vrijeme kada se borimo sa zdravstvenom i socijalnom krizom.

Iz stranaka Četvorke poručuju da su spremni na imenovanje nove Vlade, te se već biraju kadrovi nove Vlade.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić danas je čestitao izbornu pobjedu Četvorci u Kantonu Sarajevo s obzirom da su dobili načelnike u Starom Gradu, Centru, Novom Sarajevu i Ilidži te ih pozvao da što prije preuzmu Vladu KS i zvanično najavio podršku zastupnika SBB-a iako ta stranka neće biti dio nove Vlade.

Na dnevnom redu je i nekoliko drugih važnih tačaka, između ostalog i izmjena moratorija na zapošljavanje izglasan 28. septembra kojima bi se deblokirali neki procesi u javnim preduzećima i omogućila neophodna zapošljavanja. Također se očekuje da zastupnici podrže izmjene tzv. “Korona zakona” kojim je za privrednike planirano 10 miliona KM kako bi se ublažile posljedice pandemije na poslovanje. Također bi zastupnici trebali podržati rebalans budžeta Službe za zapošljavanje KS kojim se izdvaja dodatnih 10 miliona KM za zapošljavanje.