rijeka brka

Sva naša sramota: Ogromne nanose smeća “zaustavio” most (VIDEO)

smece

Da sve bude još tragičnije nego što jeste su veliki nanosi smeća koje je Brka nosila

Zbog jake kiše koja je noćas padala naglo je povećan vodostaj rijeke Brke koja se jutros izlila iz svog korita u nekoliko brčanskih mjesnih zajednica.

Koordinator za krizne situacije u Odjeljenju za javnu sigurnost u Vladi Brčko distrikta BiH Mirsad Hasanbašić kazao je za Fenu da su mještani iz sela podmajevičkog kraja već od pet sati ujutro počeli zvati na broj 121 kako bi prijavili da vodostaj rijeke Brke ubrzano raste.

– Rijeka Brka se izlila iz svoga korita u nekoliko mjesnih zajednica. Djelimično su oštećeni putevi u naseljima Islamovac, Štrepci, Gornji Zovik, te smo uočili i nekoliko manjih odrona zemljišta. Rijeka je poplavila pristupni put u naselju Berkovac u mjesnoj zajednici Gornji Rahić. U mjesnoj zajednici Palanka nekoliko je domaćinstava poplavljeno, kao i u naselju Brka gdje je rijeka izlila u nekoliko dvorišta – potvrdio je Hasanbašić.

U toku je, u saradnji sa JP Putevi i parkovi, uklanjanje nakupina smeća i granja ispod mosta u Brki koje usporava protok vode, a kako bi se spriječilo dalje izlivanje vode.

Hasanbašić naglašava da je sve raspoloživo ljudstvo Odjeljenja za javnu sigurnost od ranih jutarnjih sati na terenu.

Da sve bude još tragičnije nego što jeste su veliki nanosi smeća koje je Brka nosila, koje možete vidjeti u priloženom videu.