Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svaka druga žena u BiH tokom života bude izložena nasilju

un projekat
Foto: D. Begović

Svaka druga žena u Bosni i Hercegovini bude izložena nasilju u toku svog života, saopćeno je danas u Sarajevu povodom promocije kampanje “Isključimo nasilje” koju je pokrenula organizacija UN Women.

Kampanja nastoji podići svijest o nasilju nad ženama, djevojkama i djevojčicama u sklopu globalnog projekta “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.”

Kampanja traje od 10. novembra do 10. decembra i okupiti će aktiviste iz cijele Bosne i Hercegovine koji će u timovima pronalaziti kreativna idejna rješenja za prevenciju rodnog nasilja na radionicama u Banja Luci 22. i u Sarajevu 23. novembra.

Kampanja završava 8. i 9. decembra kada će IT stručnjaci na osnovu tih ideja kreirati aplikacije za rješavanje problema nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama.

David Saunders, predstavnik organizacije UN Women u BiH, pozvao je sve mlade ljude da u narednih 16 dana pomognu u rješavanju problema nasilja nad ženama.

“Nasilje je endemično, i postoji u više formi, kako fizičkih, tako i psiholoških. Svaka druga žena u BiH bude izložena nasilju muževa, braće i rođaka barem jednom u životu. Muškarci su dio problema, ali i dio rješenja, stoga bi trebali pomoći da se zaustavi rodno nasilje nad ženama, djevojkama i djevojčicama,” rekao je Saunders.

Beogradska fondacija Dokukino, između ostalih, učestvovat će u projektu.

“Naša uloga u ovom procesu je da pomognemo svim mladim ljudima, ženama, IT zajednici da predstave i realizuju svoje ideje koje će popraviti stanje u odnosu sa ženama,” rekla je Vladica Jovanović, predstavnica fondacije Dokukino, koja će na ovom projektu sarađivati sa bh. feminističko-aktivističkom organizacijom CURE i različitim mentorkama i članicama žirija.