Svaka nova predizborna kampanja u BiH sve je prljavija

osc_drustvo_novinara

Društvo novinara BiH, uz podršku Misije OSCE-a u BiH, organiziralo je na Vlašiću dvodnevni okrugli sto “Mediji u kampanji”, u čijem radu učestvuju predstavnici nekih od najvažnijih medija u BiH.

Glasnogovornica Misije OSCE-a Željka Šulc je na otvaranju skupa naglasila da je potrebno minimizirati govor mržnje pod svaku cijenu, posebno u predizborno vrijeme.

Ona na ovom okruglom stolu očekuje otvorene razgovore među kolegama, kao i o tome šta međunarodna zajednica može uraditi.

Generalni sekretar Društva novinara BiH Arjana Tafro-Buljubašić kaže da u Društvu ističu da je svaka nova predizborna kamanja sve prljavija, u kojoj uz jezik mržnje, političke optužbe, prijetnje i stvaranje atmosfere straha u javnosti, dovodi do toga da mediji nerijetko postanu sredstvo ili žrtva političkih obračuna.

Iako je do narednih općih izbora ostalo nešto više od godinu dana, u Društvu novinara smatraju da je pravo vrijeme da se govori o političkim i ekonomskim pritiscima na medije u kampanji, te govoru mržnje u javnosti, kao i o očuvanju profesionalnih standarda razgovara s kolegama novinarima.