Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministarstvo saobraćaja rs

Svaki četvrti pregledani autobus ima neispravni kočioni sisem (VIDEO)

autobusi

Besplatni tehnički pregled u Republici Srpskoj od 297 kontrolisanih nije prošlo 79 autobusa, od čega čak 90 odsto nema ispravan kočioni sistem

Kontrolom tehničke ispravnosti 297 autobusa u okviru akcije Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, koja se tradicionalno održava pred početak školske godine, neispravnost je utvrđena na 79 ili 26,6 odsto vozila. Svaki četvrti pregledani autobus ima neispravan kočioni sistem, javlja BHRT.

Besplatni tehnički pregled u Republici Srpskoj od 297 kontrolisanih nije prošlo 79 autobusa, od čega čak 90 odsto nema ispravan kočioni sistem. Prevoznici su dužni da utvrđene nedostatke na autobusima što prije otklone i ponove tehnički pregled.

Najveći broj neispravnosti odnosio se na kočioni sistem – 71 vozilo, uređaje za osvjetljenje i svjetlosnu signalizaciju – 31 vozilo, sistem za upravljanje – 10 vozila, te osovine i točkove – 16 vozila, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.

“Ove godine učestvovalo je više autobusa i utvrđeno je manje neispravnosti nego prošle godine. Važno je da utičemo na svijest svih onih koji se bave prevozom putnika da voze tehnički ispravne autobuse”, kaže Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Ni trećina autobusa u Republici Srpskoj, od 1.134 registrovana, nije učestvovala na besplatnom tehničkom pregledu autobusa, što je zabrinjavajuće jer je bezbjednost u saobraćaju ugrožena, ako se uzme u obzir procenat neispravnosti pregledanih vozila.

U Agenciji za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske iznenađeni su malim odzivom prevoznika koji su odgovorni za nedostatke na autobusima.

“Moramo biti svjesni da je starosna struktura voznog parka u Republici Srpskoj 16,7 godina. Prvi korak koji će se uraditi je da će Ministarstvo sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja i Privrednom komorom organizovati edukaciju za prevoznike da se naglasi njihova uloga i značaj”, rekao je Milan Tešić, rukovodilac u Agenciji za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Na besplatni tehnički pregled autobusa odazvalo se 58 prevoznika, devet više nego prošle godine i 51 manje nego 2015. godine, kada je pokrenuta akcija. Troškove kontrole tehničke ispravnosti autobusa snosile su stanice za tehnički pregled.