Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sve će to narod platiti: Mušić traži za svoj kabinet osam novih savjetnika

BiH

parlament fbih (6)
Edin Mušić (u sredini)

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić zatražio je od Administrativne komisije ovog doma odobrenje za osam novih savjetnika koji bi njega savjetovali i bili primljeni u radni odnos, piše bh. novinska agencija Patria.

U zahtjevu Mušića, u čijem posjedu je pomenuta agencija, nije navedeno iz koje bi oblasti bili savjetnici, ali se navodi da itekako ima potrebe za njihovim angažiranjem i to baš u Mušićevom kabinetu, obzirom kako je on to pojasnio „na posao koji je pred Zastupničkim domom Parlamenta FBiH“.

Mušićevu ideju o zapošljavanju osam savjetnika podržali su i potpredsjedavajući Predstavničkog doma PFBiH Mladen Bošković i Vesna Švancer .

Iako je na snazi moratorij o zabrani zapošljavanja u državnu službu koji je donijela Vlada Federacije BiH, zvaničnici u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti se na to ne obaziru.

Savjetnike koje zapošljavaju, primaju u radni odnos bez ikakve konkursne procedure čime se zaobilazi Agencija za državnu službu FBiH i ne krši direktno moratorij, i uglavnom su zaposleni na ugovor o djelu.

Plaće savjetnika su od 2.000 KM mjesečno pa naviše.