majke srebrenice

Sve čestitke našoj Jasmili, ponosne smo na nju i film

majke srebrenice – jasmila (1)

“Sve čestitke našoj Jasmili Žbanić. Jasmila je osvojila nagradu “Evropska rediteljica 2021. godine” u okviru dodjele 34. Evropske filmske nagrade. Ponosne smo ja nju i film”, napisale su u čestitci

Film bh. redateljice Jasmile Žbanić na 34. svečanoj dodjeli Evropske filmske nagrade, održane u Berinu, proglašen je najboljim evropskim filmom 2021. godine. Žbanić je dobitnica nagrade za najbolju redateljicu, a Jasna Đuričić proglašena je najboljom glumicom.

Filmu “Quo Vadis Aida?”, rađenom u koprodukciji sa BHRT-om, konkurenti u kategoriji najbolji evropski filma bili su ”Kupe broj 6” finskog reditelja Juha Kuosmanena, francusko-britanski ”Otac” Floriana Zellera, italijanska ”Božja ruka” Paola Sorrentina i francusko-belgijski ”Titan” Julie Ducournau.

Žbanić je bila u konkurenciji za najbolju režiju i scenario, a Ðuričić za najbolju glumicu.

U takmičenju za naslov evropskog reditelja 2021. sa Žbanić su u konkurenciji bili Sorrentino, Zeller, Ducournau i Rumun Radu Jude za film “Bad Luck Banging or Loony Porn”.

Film ”Quo Vadis, Aida?” koji tematizira genocid u Srebrenici osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada, a bio je nominovan za “Oscara” u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku.

Žbanić je u obraćanju, nakon dobivene nagrade u kategoriji za najbolju redateljicu, zahvalila ženama Srebrenice koje su “najsnažniji glas mira u Evropi danas”, porodici i cijeloj ekipi filma.

Žbanić se obratila i nakon proglašenja ”Quo Vadis, Aida?” najboljim evropskim filmom. Kazala je kako je film posvećen ženama, majkama Srebrenice koje su pokazale kako da razaranje bude pretvoreno u ljubav.

”Nadam se da će ovo potaknuti više ženske solidarnosti, više ženskih perspektiva u filmu, politici i životu. Film je snažna sila koja može potaknuti saosjećanje, razumijevanje kompleksnosti života. Mi imamo tu odgovornost da publikama dajemo istinu. Možda je to teška istina, možda nije profitabilna. Moramo imati kompleksnije priče kako bi naša publika bila spremna za kompleksna vremena koja su pred nama”, rekla je Žbanić.

Čestitke Jasmili stigle su i od majki Srebrenice.

“Sve čestitke našoj Jasmili Žbanić. Jasmila je osvojila nagradu “Evropska rediteljica 2021. godine” u okviru dodjele 34. Evropske filmske nagrade. Ponosne smo na nju i film”, napisale su u čestitci.