Sve glasnije priče o prezaduženosti Republike Srpske

vlada rs
Foto: Capital.ba
Sjedište Vlade RS

Vlada RS stare dugove riješila je novim zaduživanjem. I dalje se tvrdi da je zaduženost ispod zakonom dozvoljenog maksimuma. Mišljenja građana podijeljena

Vlada Republike Srpske vratila je dug Bečkoj berzi u iznosu većem od 300 miliona maraka, sedam dana prije isteka roka. Iako vlasti tvrde da je entitetski budžet stabilan, kasni isplata plata pojedinim budžetskim korisnicima. U Ministarstvu finansija tvrde da kašnjenja nema i da će sva plaćanja biti izvršena u zakonskom roku.

Premijer Radovan Višković izjavio je da je, uprkos špekulacijama da Republika Srpska neće uspjeti vratiti dug i da će bankrotirati, dug, ipak, vraćen, a budžet ostao stabilan.

„Da obavijestim javnost da smo mi sedam dana prije isteka roka ispunili svoje obaveze i da ćemo u narednom periodu bez ikakvog zastoja ispunjavati sve budžetske obaveze. Prema tome, RS finansijski, ekonomski je stabilna, likvidna, a ovi dušebrižnici sad mogu ići na godišnji odmor“, rekao je Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

Kašnjenja

Da li će na godišnji odmor – zapitali su se i brojni budžetski korisnici kojima su plate za maj uplaćene nekoliko dana kasnije u odnosu na uobičajene datume.

„Evidentno je da je zbog prikupljanja ovih sredstava koje je RS trebala da otplati dug prema Bečkoj berzi došlo do određenih kašnjenja, ali sve je u zakonskom roku. Ono što je nama bitnije, što ćemo mi u narednim danima da provjerimo da li su radnicima uplaćeni porezi i doprinosi pripadajući za ove plate“, kaže Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS.

Vlada RS stare dugove riješila je novim zaduživanjem. I dalje se tvrdi da je zaduženost ispod zakonom dozvoljenog maksimuma. Mišljenja građana podijeljena.

Moraju postojati granice

Ekonomisti ne smatraju zaduživanje pretjerano lošim naročito ako se novac ulaže u privredu. Da li se u određenom trenutku moglo povoljnije zadužiti – stvar je, kažu, planiranja.

„Ako hoćete u jednom momentu da prikupite mnogo novaca onda mora da date dovoljno primamljivu ponudu pa se s tim moralo računati da će kamata biti visoka kao trošak i s druge strane atraktivna za sve one koji imaju novac“, kaže Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.

Iako su krediti normalna stvar i tu poručuju ekonomisti – moraju postojati granice.

„Centralna banka neće da radi svoj posao. Mi smo jedinstveno monetarno područje i Centralna banka bi imala sva prava da ujednači zaduženje entiteta odnosno da zaustavi zaduženje RS do nivoa Federacije. Da ne dozvoli da RS ekonomski ugrožava Federaciju preko svog prekomjernog zaduženja“, rekao je ekonomski analitičar Aleksa Milojević.

Vlada Republike Srpske jeste vratila dug od preko 300 miliona maraka i to prije roka. Međutim i pored svih uvjeravanja da je budžet stabilan i novih milionskih zaduženja u ovom mjesecu, novca očigledno nije bilo dovoljno, a to su osjetili gotovo svi budžetski korisnici kojima su plate na račun lijegale nekoliko dana kasnije nego inače. Izgleda da i oni uprkos svemu mogu planirati godišnji odmor.