Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vrijeme curi

Sve je izvjesnije da će Dodik i SNSD prihvatiti nametnute odluke Schmidta

dodik
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
Milorad Dodik

Nismo uspjeli u rokovima, moraćemo se prijaviti na ove lokalne izbore čekajući da vidimo sudbinu našeg zakona

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas postoji mogućnost da se sačeka stupanje na snagu Izbornog zakona Republike Srpske, ali će se o svemu razgovarati sa predstavnicima političkih partija koje čine vladajuću koaliciju u RS.

Dodik je naveo da ova politička partija nije odlučila na koji način će se ponašati kada je riječ o nametnutim rješenjima koja se odnose na Izborni zakon BiH. Ipak, sve su prilike da će se SNSD prijaviti na izbore i to one koji će se provesti po novima pravilima nametnutim od strane visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, za kojeg Dodik uporno tvrdi da je nelegalan i da neće poštivati njegove odluke.

“Moraćemo se prijaviti”

Podsjećamo, lider SNSD-a jučer je izjavio da zbog procedura nedavno usvojeni Izborni zakon Republike Srpske neće stupiti na snagu u narednih mjesec dana i da će se morati prijaviti na ove lokalne izbore, ali i kako postoji i način da se izbori održe na proljeće.

– Nismo uspjeli u rokovima, moraćemo se prijaviti na ove lokalne izbore čekajući da vidimo sudbinu našeg zakona. Vjerovatno ćemo u iznudici prihvatiti izlazak na izbore. Ali ako to bude moguće, prebacićemo se na primjenu našeg zakona, koji propisuje da prestaju da važe prava da Centralna izborna komisija BiH u Republici Srpskoj sprovodi izbore – rekao je Dodik ne objasnivši precizno šta to u suštini znači.

On je napomenuo da su za dvije godine i opšti izbori, a koje će kako je ustvrdio, RS sprovesti po svom zakonu.

– Postoji, doduše, i drugi način – da napravimo opstrukciju i sačekamo usvajanje našeg zakona pa izbore održimo na proljeće. Ne bi bio prvi put da se izbori odgode – rekao je Dodik za beogradsku ”Politiku”.

Podsjećamo, CIK BiH raspisao je lokalne izbore za 6. oktobar. A političke stranke imaju rok do 24. maja da se prijave za učešće na izborima.